Simona Ionescu / Redactor Șef

„Taci şi înghite”, preparat ardelenesc. Reţeta de la Radu Anton Roman

„Taci şi înghite”, preparat ardelenesc. Reţeta de la Radu Anton Roman
"Taci şi înghite" este o reţetă tradiţională din Ardeal. Radu Anton Roman a pus-o la loc de cinste în cartea sa "Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti".

„Taci şi înghite” este celebră rețetă din Ardeal. Ca românii să nu o uite niciodată, gazetarul, scriitorul, realizatorul TV Radu Anton Roman a adăugat rețeta în cartea sa „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

„Taci şi înghite”, preparat ardelenesc. Reţeta lui Radu Anton Roman

O rețetă străveche, pe care o preparau românii de la țară. Dacă aveau mălai, lapte, ouă și brînză, făceau „Taci şi înghite”. O minunăție!

În reţeta regretatului Radu Anton Roman, „Taci şi Înghite” se face cu o mămăligă mai moale, din mălai, lapte, ouă şi smântână.

Ingrediente

  • 500 g de mălai
  • 1 litru lapte
  • 6 ouă
  • 200 g smântână
  • 200 g unt
  • 250 g telemea nu prea sărată

Mod de preparare

  • Fierbeţi, într-un ceaun mai adânc, ca să nu dea în foc, 1 litru de lapte gras cu 200 de grame de smântână grasă.
  • Adăugaţi 1 linguriţă de sare.
  • Când amestecul clocoteşte, adăugaţi cam 300 grame de mălai.
  • Amestecaţi constant, în timp ce ceaunul fierbe pe foc mic, vreo 20 minute.
  • Se aşterne strat cu jumătate din mămăligă, se presară cu două treimi din brânză şi 100 g din unt.
  • Se întinde un alt strat de mămăligă în care se înfundă cu fundul polonicului 6 lăcaşuri.
  • Se sparge câte 1 ou în fiecare lăcaș, se rade deasupra brânză şi se pune câte o bucăţică de unt pe ouă, pentru faţă.
  • Se dă la cuptor, până capătă oarecare culoare.
  • Se poate pune puţină slănină afumată, tocată mărunt şi un praf de piper peste această veche mâncare de casă ciobănească.

Cine a fost Radu Anton Roman

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).


Povestea tristă a lui Radu Anton Roman, scriitorul-bucătar

Cei mai gustoşi mici pot fi gătiţi acasă. Reţeta lui Radu Anton Roman

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre