„Taci şi înghite”, preparat ardelenesc. Reţeta de la Radu Anton Roman

„Taci şi înghite”, preparat ardelenesc. Reţeta de la Radu Anton Roman
"Taci şi înghite" este o reţetă tradiţională din Ardeal. Radu Anton Roman a pus-o la loc de cinste în cartea sa "Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti".

„Taci şi înghite” este celebră rețetă din Ardeal. Ca românii să nu o uite niciodată, gazetarul, scriitorul, realizatorul TV Radu Anton Roman a adăugat rețeta în cartea sa „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

„Taci şi înghite”, preparat ardelenesc. Reţeta lui Radu Anton Roman

O rețetă străveche, pe care o preparau românii de la țară. Dacă aveau mălai, lapte, ouă și brînză, făceau „Taci şi înghite”. O minunăție!

În reţeta regretatului Radu Anton Roman, „Taci şi Înghite” se face cu o mămăligă mai moale, din mălai, lapte, ouă şi smântână.

Ingrediente

  • 500 g de mălai
  • 1 litru lapte
  • 6 ouă
  • 200 g smântână
  • 200 g unt
  • 250 g telemea nu prea sărată

Mod de preparare

  • Fierbeţi, într-un ceaun mai adânc, ca să nu dea în foc, 1 litru de lapte gras cu 200 de grame de smântână grasă.
  • Adăugaţi 1 linguriţă de sare.
  • Când amestecul clocoteşte, adăugaţi cam 300 grame de mălai.
  • Amestecaţi constant, în timp ce ceaunul fierbe pe foc mic, vreo 20 minute.
  • Se aşterne strat cu jumătate din mămăligă, se presară cu două treimi din brânză şi 100 g din unt.
  • Se întinde un alt strat de mămăligă în care se înfundă cu fundul polonicului 6 lăcaşuri.
  • Se sparge câte 1 ou în fiecare lăcaș, se rade deasupra brânză şi se pune câte o bucăţică de unt pe ouă, pentru faţă.
  • Se dă la cuptor, până capătă oarecare culoare.
  • Se poate pune puţină slănină afumată, tocată mărunt şi un praf de piper peste această veche mâncare de casă ciobănească.

Cine a fost Radu Anton Roman

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).


Povestea tristă a lui Radu Anton Roman, scriitorul-bucătar

Cei mai gustoşi mici pot fi gătiţi acasă. Reţeta lui Radu Anton Roman

Recomandarile noastre