Simona Ionescu / Redactor Șef

Tochitura moldovenescă. Rețeta cu mămăligă, ou și brânză

Tochitura moldovenescă. Rețeta cu mămăligă, ou și brânză
Variantele de tochitură sunt nenumărate, pentru că la bază e o mâncare țărănească foarte nepretențioasă. Tochitura moldovenescă se prepară din carne de porc, cu mămăligă, ou și brânză.

Țăranul român, cât era de sărac, tot avea în bătătură un porc crescut de el și o mână de mălai cât să pună de-o mămăligă. Așa că îi era la îndemână să facă o tochitură, cu multă carne, alături de care punea mămăligă, brânză și ouă ochiuri.

În zona de sud a țării, tochitura este destul de simplă ca rețetă. Conține în general doar carne prăjită și mămăligă.

Tochitura moldovenescă. Rețeta cu mămăligă, ou și brânză

Unele gospodine fac tochitură de pui sau de vită, ambele foarte gustoase, dar când ne gândim la tochitură spunem imediat carne de porc. Se pot folosi: ceafă de porc, spată, pulpă sau piept.  La fel de bine se pot adăuga și cârnați de porc, afumați sau nu, puțină costiță sau slănină afumată. Multe gospodine adaugă la prăjit și organe de porc: inimă, ficat, rinichi.

Ingrediente

  • 2 cârnaţi
  • 100 g pulpă de porc
  • 100 g ficat de porc
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 lingură pastă de tomate
  • 100 g apă
  • 50 g vin,
  • Sare
  • Piper
  • Boia
  • Ulei.

Mod de prepare

Într-un ceaun, pui pulpa şi ficatul tăiate bucăţi şi le laşi să se rumenească. Adaugi apa, sarea, piperul şi usturoiul pisat. După ce zeama s-a evaporat, pui în ceaun cârnaţii, pasta de tomate şi boiaua. După 5 minute, torni vinul şi laşi să scadă, la foc mic. Serveşti cu ou ochi, mămăligă şi telemea rasă.

Cele trei elemente: tochitura, mămăliga și oul ochi trebuie să fie gata în același timp.

Tochitură moldovenească. Reţetă cu organe de porc

O rețetă foarte gustoasă, cu arome speciale care vin de la organele de porc.

Ingrediente

  • 1 kg carne de porc fără grăsime,
  • 500 gr ficat de porc,
  • 500 gr inimi de porc.
  • 500 gr limba de porc,
  • 5 gr piper măcinat,
  • 1 linguriţă condimente de porc,
  • 3 cepe,
  • 4-5 căţei de usturoi,
  • 100 ml ulei,
  • 4-5 foi de dafin.

Mod de prepare

Se spală carnea, se taie cubuleţe suficient de mari şi se pun într-un vas. Peste carne adăugăm condimentele, piperul măcinat, maggi secretul gustului, ceapa tăiată felii, căţeii de usturoi, uleiul, foile de dafin, adăugăm 100 ml apă, punem capac şi fierbem totul la foc mare, când carnea este fiartă, luăm capacul şi lăsăm să se rumenească carnea bine, apoi oprim focul.

Tochiura moldovenească se mănâncă cu mămăligă.

Se pregătesc şi câteva ochiuri moi. Se mai adaugă şi puţină brânză de oi frământată pste mămăligă.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre