Tartă de brânză și pere cu bezea norvegiană

Tartă de brânză și pere cu bezea norvegiană
Iată un desert cu adevărat simplu de realizat, dar care arată spectaculos. Bezeaua norvegiană face totul.

Merită să încercați acest desert de iarnă cu brânză dulce, pere și bezea norvegiană. Bezeaua norvegiană este cunoscută și sub numele de Alaska și se realizează puțin diferit față de cea obișnuită.

Ingrediente Tartă de brânză și pere cu bezea norvegiană

Blat de tartă sau un pachet cu aluat foietaj din comerț, 500 g brânză de vaci, dulce, 100 – 150 g zahăr, o păstaie de vanilie, ¼ linguriță semințe de cardamom, 1 plic budincă de vanilie, 2 ouă, 2 pere (prăjitura propriu-zisă), 200 ml lapte; 2 albușuri, 100g zahăr, 2 linguri zeamă de lămâie (pentru bezea)

Preparare Tartă de brânză și pere cu bezea norvegiană

Praful de budincă se amestecă cu laptele rece și miezul de vanilie. Separat se mixează brânza de vaci cu gălbenușurile și zahărul, apoi se încorporează și laptele cu praful de budincă și semințele de cardamom. Separat, albușurile se bat spumă, iar apoi se adaugă și ele în amestecul realizat mai devreme. Încorporarea se face cu o spatulă, amestecând încet, pentru a rezulta o cremă pufoasă.

Perele se curăță de coajă și sâmburi și se taie julien sau cuburi după preferință. Montați blatul în tava de copt, având grijă să aveți marginile ridicate, apoi se adaugă compoziția de brânză. Bucățile de pere se adaugă la final, deasupra ( ele vor în cremă). Tarta astfel pregătită se coace  la foc mic aproximativ o oră. Se verifică cu scobitoarea. Practic e gata când marginile blatului s-au rumenit, iar crema e deja întărită și puțin umflată. Se lasă tarta la răcit.

Separat se prepară bezeaua norvegiană. Într-un vas metalic, pus în altul, la baie de abur se amestecă, încet, cele două albușuri cu 100 g zahăr ( ideal e să fie pudră) și zeama de lămâie. Amestecul se ține pe baie de abur, mestecând încet, până ce zahărul se topește și compoziția e fierbinte.

Se ia apoi de pe foc și se bate cu mixerul bezeaua până ce se răcește și se întărește. Cu un poș sau cu o spatulă se întinde peste tarta răcită. Pentru a carameliza bezeaua puteți folosi un arzător de bucătărie, dar dacă nu dispuneți de unul puteți pune tarta în cuptorul fierbinte, la foc mare 2 – 3 minute.

Recomandarile noastre