Tătăneasa, planta care ajută în bronșite și astm

Tătăneasa, planta care ajută în bronșite și astm
Natura ne oferă adevărate medicamente, de ajutor în o mulțime de afecțiuni. Tătăneasa, planta care ajută în bronșite și astm.

Tătăneasa este o plantă care creşte la marginea pâraielor, văile râurilor, zăvoaie, chiar și în şanţuri. Arată ca o iarbă cu flori, dar conține o mulțime de substanţe care dau valoare terapeutică plantei.

Tătăneasa, planta care ajută în bronșite și astm

Tătăneasa are în compoziție o mulțime de substanțe, săruri și vitamine, care dau valoare terapeutică plantei.

Medicii spun că această plantă poate ajuta în afecțiunile respiratorii: bronșite, tuse spastică, pneumonie, pleurezie, astm bronșic, tuberculoză.

Tătăneasa este folosită în afecțiuni digestive: ulcer gastric și duodenal, gastrite hiperacide, colici abdominali, boli de ficat și vezică biliară, diaree, dizenterie, hemoragii digestive, hemoroizi;

Însă lista afecțiunilor care pot fi tratate natural cu tătăneasa este mult mai mare, de la circulație periferică deficitară, boli de rinichi, reumatism, gută, artrite, spondilite, abcese dentare, gingivite, dureri în gât, inflamații bucale, sinuzită.

Tătăneasa. Mod de administrare

Rădăcina de tătăneasă se utilizează în stare proaspătă sau uscată în uz extern, și folosită la prepararea de unguente, tincturi, comprese.

  • Unguentul de tătăneasă, datorită conținutului de alantoină accelerează procesele de regenerare a celulelor, divizarea celulară și creșterea celulelor noi, regenerarea țesuturilor, și îmbunătățește circulația limfatică.
  • Unguentul, cataplasma și tinctura de tătăneasă ajută la fracturi, entorse, contuzii, întinderi, reumatism, răni purulente sau leziuni mai profunde, datorită proprietăților lui antiinflamatorii.
  • Frunzele sunt întrebuințate sub formă proaspătă sau uscată, pregătită mai ales ca ceai, și însă și ca băi sau băi de șezut. Acest ceai poate fi administrat în sine sau în amestec cu gălbenele în tratarea ulcerului gastric și duodenal.
  • La fel se folosește și ceaiul obținut din rădăcină. Este ingredientul principal, pe lângă gălbenele, al ceaiurilor care ajută la cicatrizarea și calmarea stomacului.

Nu folosiți ”după ureche”. Consultați medicul pentru că tătăneasa poate da și reacții adverse, în special dacă este administrată excesiv.


Nadia Comăneci: ”Ai fost o inspirație pentru o fetiță din România!”. Emoționant cui i-a spus asta campioana noastră