Telly Savalas, celebru cu Kojak. Era detectivul preferat a lui Nicolae Ceaușescu

Telly Savalas, celebru cu Kojak. Era detectivul preferat a lui Nicolae Ceaușescu
Telly Savalas a devenit faimos după ce a jucat rolul polițistului Kojak, în serialul cu același nume. Au văzut și românii aceste filme pentru că locotenentul chelios era favoritul lui Nicolae Ceaușescu și a permis difuzarea În România Socialistă.

Pe vremea comunismului, sâmbătă seara orașele erau pustii la ora 21.00. Începea serialul american cu polițistul chel Kojak. Theo Kojak era un locotenent din poliția newyorkeză care rezolva un caz în fiecare episod. Actorul care a jucat acest rol se numea Telly Savalas.

Telly Savalas, celebru cu Kojak

Telly Savalas a debutat târziu în film, la 39 de ani (1961). Actorul a devenit celebru pe toată planeta după ce a jucat rolul locotenentului de poliție din New York Theo Kojak. Serialul a rulat între 1973 şi 1978.

Liderul comunist Nicolae Ceaușescu a aflat și a permis difuzarea și în România. S-a declarat imediat fanul serialul de televiziune american Kojak. A rulat inițial în perioada 24 octombrie 1973 – 18 martie 1978, 118 episoade.

Sâmbăta seara orașele din România Socialistă erau pustii la ora 21.00. Începea serialul american cu polițistul chel care sugea o acadea, o bomboană necunoscută românilor.

Kojak rezolva un caz în fiecare episod. Avea umor, era bun de gură, avea șarm. Culoarea părului: chel. Nu avea fir de păr, avea un cap ca o bilă lustruită. Se îmbrăca elegant și sugea o acadea. De altfel, au apărut imediat și la noi acadelele și erau numite, cum altfel?, Kojak.

Kojak, personaj iubit în România

La București, au apărut imitații de acadele cărora li s-a spus bomboane Kojak

Personajul Kojak era spumos, iar imaginile din New York îi lăsau cu gura căscată pe românii care nu aveau voie să călătorească peste hotare.

La București, au apărut imitații de acadele cărora li s-a spus bomboane Kojak care se vindeau în fața școlilor, în târguri și pe stadioane.

”Ia Kojaku! Fă o bucurie copilului!”, strigau comercianții ambulanți care vindeau și cornete cu semințe prăjite. Tot de la acest personaj au rămas și expresiile: ”Culoarea părului? Chel” sau ”Uite-l pe Kojak!”, pentru persoanele cu chelie.

Actorul care interpreta acest rol a fost Telly Savalas, provenea dintr-o familie de imigranți greci. Era și cântăreț, scriitor, regizor, jucător de poker. Dar acest rol l-a făcut celebru în toată lumea.

Revistele de specialitate l-au clasat pe Theo Kojak pe locul 18 în lista primelor 50 de personaje Tv din toate timpurile. A murit la data de 22 ianuarie 1994, la 72 de ani, în California, de cancer de prostată.

Cine a fost Telly Savalas

Pe numele sau real Aristotelis Savalas s-a născut pe 21 ianuarie1922 în New York, într-o familie cu cinci copii ai unei familii de imigranti greci.

A participat la cel de al Doilea Război Mondial între 1941 si 1943, când a fost eliberat în urma unui accident de mașină. A studiat psihologia la Universitatea Columbia și  a lucrat ca jurnalist la ABC News.

A fost căsătorit de trei ori și a avut șase copii ce au reprezentat cea mai mare bucurie a vieții sale. Are o stea pe Hollywood Walk of Fame.


La ce filme se uita Nicolae Ceaușescu. Îi plăceau serialele

Satanistul îndrăgostit de Nicolae Ceaușescu. Una dintre cele mai ciudate istorii