Testarea masivă a românilor poate ține în frâu varianta Omicron. OMS cere statului gratuitate

Testarea masivă a românilor poate ține în frâu varianta Omicron. OMS cere statului gratuitate
De parcă noul virus nu ne-ar fi fost de ajuns, acesta a făcut acum o mutație și mai gravă: Omicron. Cum o să fie ținută în frâu, este întrebarea pe care și-o pune oricare dintre noi. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) vine cu recomandări.

Apărută în Africa de Sud, noua variantă a coronavirusului, Omicron, pune întreaga lume pe jar.

Testarea masivă a românilor poate ține în frâu varianta Omicron

Medicul Heather Papowitz, expertul trimis de OMS în România are soluția pentru ca noua variantă Omicron să fie ținută cât mai mult timp la distanță. Acesta le spune românilor că trebuie să se testeze la orice pas, iar testele trebuie să fie gratuite.

„Testele ar trebui să fie valabile oriunde, ar trebui să fie gratuite pentru toată lumea”

„Cu siguranţă nu se testează suficient, cred că testele ar trebui să fie valabile oriunde, ar trebui să fie gratuite pentru toată lumea. Este una dintre cele mai importante intervenţii ale noastre! (…) Purtaţi mască, vaccinaţi-vă şi testaţi-vă! (…) Testele ar trebui să fie la orice colţ de stradă şi gratuite! Testaţi, testaţi, testaţi!

În primul rând, trebuie să creştem supravegherea, trebuie să căutăm această variantă şi să facem cât mai multe secvenţieri pentru a vedea dacă este vorba de Omicron. Să testaţi mai mult! Deci prin creşterea capacităţii de testare, creşterea accesibilităţii la testare pentru toată lumea, testare gratuită, testarea să fie la îndemâna oricui şi apoi secveţierea”, a spus specialistul.

„Oamenii trebuie să fie informați”

Pe de altă parte, medicul spune că românii trebuie să se vaccineze și să fie informați la fiecare pas. „Vaccinarea! Creşterea ratei de vaccinare şi comunicare, trebuie să vorbim cu toată lumea despre ce se întâmplă, oamenii trebuie să fie informaţi. Pregatirea sistemului sanitar! Dacă această variantă chiar este mai contagioasă, dacă duce la forme ale bolii mai grave, dacă este imun la vaccin, trebuie ca sistemul sanitar să fie pregătit!

Chiar dacă vedem o eficacitate mai mică în a opri infectarea, vaccinurile tot reuşesc să ne protejeze de o formă gravă a bolii şi asta e cel mai important. Ştim că acest vaccin este sigur! S-au vaccinat milioane şi milioane de oameni de peste tot din lume şi putem spune asta fără niciun dubiu: Vaccinul este sigur!

Acestă informaţie, însă, nu ajunge la oameni! Deja au fost impuse multe restricţii de călătorii, asta a fost drastic. Chiar şi întâlnire în grupuri mici, într-un spaţiu închis, poate fi un risc”, a continuat acesta.

„Are un număr mare de mutaţii, unele dintre ele le ştim deja din celelalte variante”

Medicul Heather Papowitz susține că noua variantă Omicron are un număr mare de mutații, care pot duce la o transmisibilitate crescută. „Despre varianta Omicron învăţăm chiar acum, deci sunt foarte multe necunoscute. Ceea ce ştim este că suntem îngrijoraţi de numărul de mutaţii pe care le are. Are un număr mare de mutaţii, unele dintre ele le ştim deja din celelalte variante.

Iar ceea ce ştim despre aceste mutaţii este că pot avea o transmisibilitate crescută şi o imunitate şi chiar posibilitatea ca persoanele care au mai fost infectate să se reinfecteze şi chiar persoanele vaccinate. Deci asta ne îngrijorează. Nu ştim dacă acest virus poate duce la forme mai grave sau nu”, a spus expertul OMS.

Sursă foto: