Ținutele lui Wednesday Addams, lecție de stil în negru pentru zilele moderne

Ținutele lui Wednesday Addams, lecție de stil în negru pentru zilele moderne
În primul episod din serialul Wednesday de pe Netflix, personajul principal (interpretat de Jenna Ortega) își explică etosul modei complet negru. 

„Eu fac o urticarie ca și când mă atacă un stup de albine și carnea mi se  dezlipește de pe oasele”, îi spune ea colegei de cameră iubitoare de culori, Enid Sinclair (interpretată de Emma Myers), când a fost întrebată ce se întâmplă dacă poartă țesături colorate. E greu de spus dacă e serioasă sau doar exagerează. Ceea ce contează e că stilul ei de a se îmbrăca a devenit rapid o modă printre adolescenți. Care, cu ocazia serialului, au descoperit moda dark. Și mai mult decât atât, o adevărată lecție de stil.

Pentru designerul de costume al show-ului Colleen Atwood, acesta a fost punctul de plecare pentru a integra stilul personajului în piese care contestă presupunerile colective despre Wednesday Addams, un personaj morbid care a debutat pentru prima dată în seria de benzi desenate a publicației „New Yorker” în 1938. Benzile desenate au devenit ulterior un sitcom, în 1964, după care, în anii ’90, au urmat binecunoscutele filme.

Ținutele lui Wednesday Addams, inspirate din moda adolescenților din Londra

„Simt că este o nouă interpretare a acestui stil”, spune Atwood, de patru ori câștigătoare a Premiului Oscar, pentru publicația Refinery29.  „Pentru mine, este mai degrabă o juxtapunere grafică de lumină, gri și negru. Care a făcut-o pe Wednesday cu adevărat să pară contemporană. De parcă nu ar fi aterizat dintr-o altă perioadă de timp.”

De-a lungul deceniilor – în care o gamă largă de actori, de la Lisa Loring la Christina Ricci, au preluat rolul – stilul lui Wednesday Addams a rămas o uniformă de rochii negre cu mâneci lungi, cu gulere albe, combinate cu coditele ei brunete prin excelență. Ea citează din Aristotel și face referire la Revoluția Franceză în discursul ei de zi cu zi și refuză să folosească rețelele sociale. Atwood a vrut să aducă stilul personajului în lumea de astăzi influențată de TikTok.

Ea spune că a fost inspirată în mod special de stilul de stradă din Londra, unde a locuit în timp ce lucra la costumele pentru serial, precum și de adolescenți din viața reală.

Detalii grafice în alb, negru și gri

„Mă uit la copii acum, cum ar fi nepoata mea, de exemplu, care purta adidași la balul ei”, spune ea.  Această referință specifică a inspirat talentul lui Wednesday Addams pentru mocasini groși, una dintre tendințele de top ale zilelor noastre, introduse de mărci precum Prada. Atwood adaugă: „Este doar felul în care oamenii de astăzi interpretează ce este încălțămintea [clasică]”.

Totuși, Atwood a dat din cap la aspectul original al lui Wednesday Addams de-a lungul primului sezon al serialului, în special rochia neagră cu un guler alb, supradimensionat, cu margini ascuțite, pe care o poartă în scena de deschidere, în care personajul pune un pește piranha în piscina școlii ca răzbunare dedicată băieților mai mari care îi hărțuiesc fratele.

Dar pentru a îndeplini viziunea modernă a regizorului Tim Burton, Atwood a adăugat modele contemporane în garderoba personajului.  În episodul 4, de pe Netflix, Wednesday apare la dansul școlii purtând o rochie spumoasă, cu guler, luată dintr-un magazin de antichități.  Deși rochia ar fi putut fi vintage pe ecran, era de fapt o rochie Alaïa din colecția de toamnă 2021. O rochie achiziționată din magazinul mărcii din Londra, dezvăluie Refinery29.com.

Rochia de bal, piesă din colecția de toamnă 2021 Alaïa

„Am văzut rochia aceea sus, în magazinul Alaïa, iar asistenta mea era cu mine – care este cam de mărimea Jennei – și am pus-o să o îmbrace și să danseze, își amintește Atwood. A fost pur și simplu materialul perfect și a fost complet modern”.

În afara uniformei școlare, o vedem pe Wednesday în ținute care sunt un contrast față de aspectul din reprezentările anterioare.  Să luăm, de exemplu, un pulover grafic pe care îl poartă cu o jachetă de piele decupată. Sau tricoul cu dungi alb-negru. Pe care îl poartă sub un hanorac moale pentru a-și scrie romanul (la mașina de scris, desigur).

„A avut look-ul ei de pauză. Ceea ce ne-a oferit într-adevăr posibilitatea de a pune un alt tip de aspect goth. Care este încă tânăr și nu ceva ce am mai văzut cu adevărat înainte”, spune Atwood.

Pentru Atwood, secretul a fost să se joace cu nuanțele și textura, în ceea ce ea descrie ca un „Cub Rubik alb-negru”.  „Te trezești căutând alte moduri de a vedea culoarea. Alte moduri de a vedea alb-negru după suprafețele și texturile acestora”, explică ea.

Sursa foto: Instagram

Recomandarile noastre