Simona Ionescu / Redactor Șef

Tita Bărbulescu s-a dus la Domnul. Nicolae Ceaușescu știa pe de rost melodiile ei

Tita Bărbulescu s-a dus la Domnul. Nicolae Ceaușescu știa pe de rost melodiile ei
Se duc, pe rând, marii noștri artiști. Lista celor care au plecat dintre noi a fost completată de Tita Bărbulescu. S-a dus la Domnul, bătrână și bolnavă. A cântat până au ținut-o puterile.

Tita Bărbulescu avea 85 de ani, împliniți în februarie. În ultimul timp era bolnavă și avea nevoie permanent de supraveghere medicală. Era internată într-o casă pentru vârstnici, scrie Click!ro.

Nicolae Ceaușescu știa pe de rost melodiile artistei Tita Bărbulescu

Tita Bărbulescu (Ștefana) a adus multă bucurie în casele românilor. Adunase melodii populare de la vechii lăutari. Învățase să cânte de la tatăl ei, Nicolae Bărbulescu, un vestit lăutar din Argeș, țambalist. Acesta s-a lăudat cu fetița lui cea talentată și o lua la nunți și alte petreceri.

Tita Bărbulescu a avut în repertoriu peste 300 de cântece care au fost imprimate la Radio și Electrecord. În peste 40 de ani pe scenă, artista a participat în peste 500 de spectacole, recitaluri și festivaluri.

A adunat folclor din zona ei natală, județul Argeș, romanțe și cântece de voie bună, scrie evenimentulistoric.ro.

Tita Bărbulescu era chemată la numeroase petreceri organizate de-a lungul timpului de Nicolae Ceaușescu. Se spune că liderul communist cunoştea pe de rost versurile cântecelor. Dacă se întâmpla ca un artist să înlocuiască sau să încurce vreun cuvânt, Tovarăşul lua imediat atitudine, urca pe scenă, lua microfonul şi cânta chiar el.

Tita Bărbulescu, solistă de muzică populară și de petrecere, avea 85 de ani. A murit sâmbătă, 4 decembrie.

Tita Bărbulescu s-a dus la Domnul

Tita Bărbulescu a avut succes imediat cum a pășit pe scenă. Oamenii au apreciat vocea și piesele ei autentice. Este propusă pentru Școala Populară de Artă din București, unde studiază canto.

Primele imprimări la radio le face împreună cu orchestra „Doina Argeșului”, melodii ce rămân în Fonoteca de Aur a Radioului.

Cele mai îndrăgite melodii sunt „Sus’ la munte la Muscel”, „Lele, lelișoara mea”, „De-ai fi neichii drăguliță”, „Din Pitești păn’ la Trivale”, „Argeșene, argeșene”.

De-a lungul carierei sale a colaborat cu mari cântăreți și dirijori ai timpului. A fost în turnee de succes din țară și străinătate. A fost pe aceeași scenă cu Maria Tănase, Maria Lătărețu, Ion Luican, Emil Gavriș, Ioana Radu, Mia Braia, Ion Dolănescu, Maria Ciobanu și mulți alții.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre