Simona Ionescu / Redactor Șef

Tocăniță de ardei kapia. Rețetă din Bucovina

Tocăniță de ardei kapia. Rețetă din Bucovina
Mâncarea de ardei copți cu roșii este o rețeta țărănească, veche, simplă, care păstrează gustul dulce și proaspăt al legumelor coapte la soare, proaspăt culese. Însă, în Bucovina sunt preferați ardeii kapia, care chiar acum se coc în grădină.Iese o tocăniță delicioasă și plină de vitamine.

Gopodinele din Bucovina au treabă multe în acest zile. Se coc ardeii kapia prin grădini și ele se grăbesc să prepare prima tocăniță de ardei din acest an. Are o aromă și un gust deosebit.

Tocăniță de ardei kapia. Rețetă din Bucovina

În Bucovina, acum se coc vinetele, ardeii grași și kapia, culese din grădină. Au alt gust decât cele din magazin, spun ele. Tot acum, se face prima tocăniță de ardei kapia.

Ingrediente

  • 2 kg ardei kapia
  • 500 g ceapă
  • 500 g roșii coapte
  • 2 roșii mai necoapte
  • 50 ml ulei
  • 2-3 căței de usturoi
  • 1-2 frunze de dafin
  • mărar și pătrunjel verde
  • sare
  • ardei iute sau/și piper

Mod de preparare

  • Prima dată se coc ardeii. Se aleg ardei tari și sănătoși.
  • Se spală ardeii și se pun la copt, inclusiv 1-2 ardei iuți
  • Ceapa se taie mărunt sau felii (joulienne, peștișori), după dorință.
  • Se pune pe foc împreună cu uleiul.
  • Se lasă la foc mic, adăugând din când în când câte puțină apă, până când se înmoaie ceapa.
  • Când ceapa este moale, se adaugă roșiile. Roșiile se pot da pe răzătoare sau se opăresc, se curată coajă, se scot semințele și se taie cubulețe. Se lasă să dea câteva clocote, apoi se adaugă ardeii copți, făcuți fâșii sau tăiați în bucăți mi mari, ardeiul iute curățat și tăiat mărunt, fără semințe.
  • Apoi, se pun condimentele: sarea, frunză de dafin și piper. Se lasă să fiarbă până când ajunge la consistența dorită.
  • Se oprește focul, se dă cratiță deoparte și se adaugă usturoiul pisat. Se amestecă bine. Usturoiul adăugat la urmă va avea un gust intens și o aromă grozavă. Alegeți usturoi românesc, așa mititel și chircit, sau căutați usturoi care are coajă roșiatică, e mai aromat.
  • La fârșit, se adaugă verdeața tăiată mărunt și nu se mai fierbe. Verdeața adăugată la final își păstrează o mare parte din vitamine, care altfel se distrug la fierbere.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre