Toto Riina, ”Naşului tuturor naşilor“, a comandat 150 de crime. ”Nu regret nimic”

Toto Riina, ”Naşului tuturor naşilor“, a comandat 150 de crime. ”Nu regret nimic”
Toto Riina este considerat cel mai feroce cap mafiot din istorie. A fost poreclit ”Fiara“ sau ”Bestia” din cauza cruzimii sale. A murit la 87 de ani, bolnav, dar a spus că nu regretă nimic din ce a făcut. A fost prins după 24 de ani.

Salvatore „Totò” Riina a participat activ la asasinarea magistratului Giovanni Falcone și a soției acestuia, magistrat și ea, Francesca Morvillo. S-a întâmplat pe 23 mai 1992, pe autostrada care leagă Aeroportul Internațional Palermo de orașul Palermo. Mașina cu care călătoreau a fost aruncată în aer cu ajutorul unei bombe artizanale plasată într-un șanț de la marginea drumului. Giovanni Brusca, un asociat de-al lui Riina, a recunoscut ca a acționat la ordinul ”Naşului tuturor naşilor“.

Toto Riina, ”Naşului tuturor naşilor“, a comandat 150 de crime

Salvatore Toto Riina este considerat cel mai feroce cap mafiot din istorie. A comandat 150 de crime, chiar și când era în închisoare.

Giovanni Brusca, un asociat de-al lui Riina, a recunoscut ca a acționat la ordinul acestuia pentru a ucide pe magistrații Giovanni Falcone și Francesca Morvillo.

Mult mai târziu, ”Naşului tuturor naşilor“ a recunoscut și el. A spus că a dorit prin această asasinare să răzbune arestarea de către magistratul Falcone a 474 de mafioți. 390 din membrii Mafiei au fost și condamnați pentru multiple crime și distrugeri la data de 16 decembrie 1987.

Şeful mafiei siciliene şi-a petrecut ultimii 24 de ani din viaţă în închisoare. El a cerut să fie eliberat din cauza problemelor grave de sănătate. Avea cancer la rinichi, plus o afecțiune cardiacă și boala Parkinson. Tribunalul i-a respins cererea, apreciind că tratamentul primit în spatele gratiilor era suficient de bun.

Toto Riina a fost înregistrat spunând: „Nu regret nimic. Nu mă vor distruge niciodată, chiar dacă îmi vor da 3.000 de ani de închisoare.”

”Nu regret nimic”

Plasat sub ascultare, Riina a fost înregistrat spunând: „Nu regret nimic. Nu mă vor distruge niciodată, chiar dacă îmi vor da 3.000 de ani de închisoare.”

Moartea lui Toto Riina încheie un capitol lung şi foarte sângeros din istoria Cosa Nostra.  Supranumit „Bestia“, el şi-a câştigat reputaţia de om extrem de violent. El a răspândit 20 de ani de teroare în Sicilia şi în cadrul Cosa Nostra.

Fiu de fermieri, Toto Riina s-a alăturat mafiei la 18 ani. După o primă condamnare la închisoare pentru crimă, el a devenit în anii 1950 unul dintre soldaţii naşului Luciano Liggio. Apoi a urcat treptat pe scara organizaţiei şi i-a luat locul lui Liggio în 1974.

S-a specializat în trafic de droguri şi răpiri şi s-a dedat unui război sângeros în cadrul organizaţiei pentru a-şi impune supremaţia. A ajuns şef al Executivului Cosa Nostra în 1982 şi şi-a continuat din această poziţie acţiunile sângeroase, concentrate împotriva unor reprezentanţi ai statului. A ordonat uciderea judecătorilor antimafia Giovanni Falcone (1992) şi Paolo Borsellino (1992). Este răspunzător și de atentatele din 1993 de la Roma, Milano şi Florenţa (zece morţi în total).

S-a ascuns 24 de ani

Vizat de un mandat de arestare încă din 1969, Toto Riina a reuşit să trăiască în clandestinitate timp de 24 de ani. S-a ascuns în Sicilia. În cele din urmă, a fost arestat pe 15 ianuarie 1993, la periferia oraşului Palermo. A susţinut că nu are nici o legătură cu Cosa Nostra. Abia în 2009 a recunoscut rolul avut în cadrul mafiei siciliene.

Pe lângă pedepsele la închisoare primite, s-a văzut deposedat de bunuri în valoare de 125 de milioane de euro.

Riina a fost condamnat pe viață de 26 de ori și se crede că a ordonat peste 150 de crime. El a ordonat mai multe crime din închisoare. Se crede că a ucis personal în jur de patruzeci de oameni.

Crimele știute ale lui Toto Riina

Salvatore Toto Riina s-a născut în 1930 din fermieri săraci din Corleone, Sicilia. Tatăl său a fost ucis când avea 13 ani, iar la 19 s-a alăturat mafiei locale, comițând crime pentru a intra. A petrecut șase ani în închisoare. Când a ieșit, l-a ajutat pe mafiotul local Luciano Leggio să-l omoare pe șeful mafiei din Corleone. Când Leggio a fost arestat în 1974, Riina a devenit șef.

În detenție (1993), sălbăticia lui Toto Riina a continuat. El a ordonat uciderea unui băiat de 13 ani răpit pentru a încerca să-l împiedice pe tatăl său să dezvăluie informații despre mafie. Băiatul a fost sugrumat și corpul i s-a dizolvat în acid. Și, parțial în semn de protest față de arestarea sa, asociații săi au efectuat o serie de atentate cu bombă la Roma, Milano și Florența în 1993, soldând cu 10 morți.

A murit după gratii, la 87 de ani

Salvatore „Toto“ Riina a murit în 2017, pe 17 noiembrie, a doua zi de la împlinirea vârstei de 87 de ani, într-un spital din Parma, în nordul Italiei. Soţia şi cei patru copii ai săi au primit o permisiune excepţională de a-l vedea. L-a văzut și Giovanni, cel mai mare dintre copii, care execută la rândul lui o condamnare la detenţie pe viaţă pentru uciderea a patru persoane. Sursa: bbc.com