Simona Ionescu / Redactor Șef

Tradiții mai puțin cunoscute de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Ce să faceți ca să vă meargă bine

Tradiții mai puțin cunoscute de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Ce să faceți ca să vă meargă bine
Ne veghează din Ceruri și au grijă ca sufletele noastre să fie curățate de orice greșeală și păcat. Ei sunt sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, prietenii credincioșilor.

Se spune că sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil ard păcatele mărunte ale oamenilor și se roagă permanent la Dumnezeu pentru ei.

Tradiții mai puțin cunoscute de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Ce să faceți ca să vă meargă bine

Potrivit tradiției, Sfântul Arhanghel Mihail este cel care s-a luptat cu îngerii răi, fiind mare război în Ceruri, de aceea este văzut ca un înger războinic, fiind pe veci conducătorul soborului îngerilor buni. Iar lupta sa va dura până sfârșitul lumii, când acesta va scoate morții din morminte și se va lupta pentru totdeauna cu diavolul. Și tot el este cel care a primit de la Dumnezeu soarele și luna, fiind protectorul călugărilor, armatelor creștine și al voievozilor.

Sfântul Gavriil ,,a binevestit Naşterea Domnului şi a Sfântului Ioan Botezătorul”

În ceea ce-l privește pe sfântul Arhanghel Gavriil, el ,,a binevestit Naşterea Domnului şi a Sfântului Ioan Botezătorul, a tâlcuit proorocului Daniel viziunile, a vestit naşterea Fecioarei Maria şi a hrănit-o pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu în Sfânta Sfintelor. Se presupune că tot el a prăvălit piatra de la mormântul Mântuitorului vestind Învierea Domnului femeilor mironosiţe”.

Arhanghelii sunt patroni ai casei

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt considerați patronii casei, de aceea icoana lor nu lipsește din locuința credincioșilor. Potrivit tradiției, ziua de 8 noiembrie mai poartă și numele de vara arhanghelilor, pentru că este mult mai caldă decât de obicei.

Din vechime se știe că în această zi nu se lucrează, altfel se crede că sfinții se vor supăra și le vor lua sufletele celor care mor. În această zi se fac pomeniri și praznice pentru cei trecuți în lumea drepților, iar cei în viață aprind câte o lumânare ca să aibă asigurată lumina de veci. De asemenea, se aprind lumânări pentru a avea sănătate, dar și pentru a fi feriți de rele și probleme.

Finii dau nașilor în dar colăcei

Ziua de 8 noiembrie este și momentul în care finii le dau nașilor în dar colăcei. Acest obicei este strâns legat de momentul căsătoriei, când lumânările ținute de nași sunt simboluri ale sfinților Arhangheli, Mihail şi Gavriil.

În zonele de munte, în ziua de 8 noiembrie se face o turtă din făină de porumb, numită ,,turta arieţilor’’(acestea sunt berbecii despărţiţi de oi), ce este considerată a fi purtătoare de fecunditate. Această plăcintă se aruncă în dimineaţa sărbătorii sfinților. Dacă aceasta cade cu fața în sus îi bucură pe toți, pentru că în primăvară oile vor avea mielușei. Dacă însă cade cu fața în jos, e semn rău.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre