Din cele mai vechi timpuri se spune că cine păstrează tradiția în ziua sfinților Împărați Constantin și Elena va atrage sporul și sănătatea în viața sa. În această zi, trebuie să aveți în casă bujori.
Tradiții și obiceiuri de Sfinții Împărați Constantin și Elena. În această zi, nu trebuie să vă lipsească bujorii din casă
Tradiția spune că în data de 21 mai, gospodinele trebuie să facă un ritual de purificare al casei. În acest sens, se aprind boabe de tămâie, iar femeile afumă cu acestea toată casa, dar curtea și anexele. Ulterior, toate camerele vor fi stropite cu aghiasmă.
Tot de Sfinții Împărați Constantin și Elena trebuie să aveți grijă ca duhurile rele să nu vă fure sporul laptelui. În acest sens, e important să faceți așa numita Sperietoare a vrăjitoarelor. Potrivit tradiției, toți membrii familiei se vor aduna în mijlocul gospodăriei, în jurul unui vas cu lapte și vor bate cu linguri noi de lemn în vasele în care fierb laptele de obicei, strigând.
Notați seria bancnotelor cheltuite în această zi
Tot pentru a avea spor în casă, trebuie ca în ziua de 21 mai să notați seria bancnotelor cheltuite în această zi. Dacă veți cont de acest obicei, se spune că banul nu se mai înstrăinează. Pentru ca voia bună să fie mereu în familia dumneavoastră și răul să se împrăștie, trebuie să aveți în casă măcar trei bujori îmbobociţi.
De asemenea, pentru sănătate, unul dintre membrii familiei, este bine să ducă la biserică trei bujori, flori de lămâiţă, pâine şi dulciuri, preparate în casă.
Nu vă certați cu nimeni
Tot tradiția spune că în această zi nu aveți voie să vă certați cu nimeni. În caz contrar, veți avea ghinion atât în dragoste, cât și în afaceri. Bunicii spun că în ziua marelui praznic nu aveți voie să stricați cuibul păsărilor. Nu le dați să mănânce pâine, pentru că veți alunga sporul casei.
Potrivit tradiției, pe 21 mai aduceți în casă o iconiță cu Sfinții Împărați Constantin și Elena, care vă va apăra de pagubă și va împlini cea mai arzătoare dorință.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook