Simona Ionescu / Redactor Șef

Andreea Berecleanu, povești tulburătoare din inima orașului Rio de Janeiro. Prezentatoarea a vizitat celebrele favelas

Andreea Berecleanu, povești tulburătoare din inima orașului Rio de Janeiro. Prezentatoarea a vizitat celebrele favelas
Rio de Janeiro rămâne un mister pentru toți cei care-i trec pragul. „Om al contrastelor”, așa cum se caracterizează, Andreea Berecleanu și-a dorit ca în vacanța din Brazilia să viziteze și favelas, „construcțiile ilegale care teoretic nu corespund lumii civilizate”.

Se spune că sunt în Rio de Janeiro sunt în jur de 950 de favelas, reprezentând 20% din populația orașului, ce reprezintă o altă latură. Locul a fascinat-o pe Andreea Berecleanu, iar prezentatoarea le-a povestit fanilor săi cum a fost vizita.

„Nu au canalizare, nu au electricitate, nu se plătesc taxe, dar locuitorii din favelas au reguli”

În turul favelas, Andreea Berecleanu l-a avut ca ghid pe Martin, un personaj care a trăit câțiva ani în Copenhaga, apoi s-a reîntors în Rio de Janeiro pentru căldură și locuiește într-o favelă care a fost ridicată în anul 1930.

În favelas nu se fură niciodată!

„Favelas. Martin, născut în favela Rocinha, construită in 1930, cel pe care l-am ales să ne fie ghid pe parcursul a câteva ore, mi-a dat următoarea definiție. Favelas sunt construcții ilegale, care teoretic nu corespund lumii civilizate.

Nu au canalizare, nu au electricitate, nu se plătesc taxe, dar aveam să aflu că locuitorii din favelas au reguli. Adică acolo unde mafia face regulile, unde traficanții sunt împărțiți pe străzi și adrese, inclusiv cu cutii poștale, nu se fură.

„O hoție, instinct de supraviețuire, dar nu furt din buzunare”

Niciodată. Există infractori, sunt criminali, dar nu fura. Primul contact a fost cu cablurile. Cablul albastru e de 5G. Ce-i drept, un duș aducea apa economisită în timpul nopții, la suprafață, pe timpul zilei, cu o super presiune. Terenuri de sport iluminate perfect, toate de la branșamente ilegale. O hoție, instinct de supraviețuire, dar nu furt din buzunare”, a povestit Andreea Berecleanu.

„În acest ghetou, e mai curat decât în multe locuri din Rio”

Prezentatoarea a fost impresionată de un băiețel, care surprinzător, atunci când a văzut-o, nu i-a cerut bani cum s-ar fi așteptat, ci… apă.

„Copiii sunt învațați de mici cu viața asa, însă pe mine tot mă impresionează fețișoarele lor. Primul băiețel cu care am intrat în contact avea 11 ani, era în poarta unui teren de baschet. Și când ne-a văzut, ne-a cerut apă, nu bani.

I-am dat singura sticlă pe care o aveam la noi. Le-am dat și bănuți, pentru echipa locală… În rest, în acest ghetou, cum l-am denumi noi, e mai curat decât în multe locuri din Rio. Cred ca la fel e și în case”, susține vedeta.

„Sunt multe locuri unde e bine să te prelingi pe lângă pereți”

Pentru că este o femeie puternică, Andreea Berecleanu spune că a avut curajul să intre și într-un bar local, unde a băut și o caipirinha.

„Greu de trăit, trebuie să te naști acolo de câteva generații, altfel, e imposibil. Am făcut multe fotografii, acolo unde am putut, căci sunt multe locuri unde e bine să te prelingi pe lângă pereți. Sunt multe priviri iscoditoare, care nu te vor acolo.

A fost o experiență tare, am avut curajul să beau la un bar local și o caipirinha, știu, am riscat.  Dar a fost cea mai bună! Ghidul mi-a făcut cu ochiul să am încredere, am povestit de anii petrecuți de el în Copenhaga (s-a întors în Rio pentru căldură) și locuiește in favelă. Acum are 52 de ani.

 „Pe mine Rio m-a cucerit, dar așa sunt eu, un om al contrastelor”

Se bate pe umăr cu toți din favelă, cam 250.000. Nu pot să spun că am pășit pe petale de trandafiri, prefer să nu detaliez, dar a fost o experiență! Pe mine Rio m-a cucerit, dar așa sunt eu, un om al contrastelor. Un om curios, dornic de a cunoaște, a afla, a vedea, a învăța, a trăi experiențe. Think less, feel more, enjoy every moment”, a precizat Andreea Berecleanu.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri