Trecerea la ora de iarnă s-a schimbat! Mare atenție la cum vă programați ceasurile!

Trecerea la ora de iarnă s-a schimbat! Mare atenție la cum vă programați ceasurile!
În noaptea de 30 spre 31 octombrie, trecem la orarul de iarnă, când ora 04.00 va deveni ora 03.00.

În ultima sâmbătă a lunii octombrie, se face trecerea la ora de iarnă. Cât de mult ne afectează acest lucru sănătatea.

Trecem la ora de iarna, dar avem un interval diferit față de cel din 2020

Anul acesta vine cu o noutate în ceea ce privește trecerea la ora de iarnă. Dacă anul trecut acest lucru a avut loc în noaptea de 24 spre 25 octombrie, în 2021 se face diferit, respectiv în noaptea de 30 spre 31 octombrie. Potrivit specialiștilor, schimbarea orei are loc de două ori pe an, în lunile octombrie și martie, când se revine la ora de vară. Potrivit oficialilor Comisiei Europene, ar trebui să fie ultimul an când această schimbare s-ar mai produce, însă deocamdată nu se știe nimic concret.

Cum ne afectează schimbarea orei

Potrivit studiilor, efectele acestei tranziții afectează destul de mult sănătatea, existând chiar cazuri în care multe persoane au avut o creștere a riscului de infarct. Pe de altă parte, psihologii spun că la două săptămâni de la modificarea orei s-au întâlnit cazuri de suicid, în special la persoanele care sunt depresive sau suferă de anxietate.

De asemenea, probleme mari au și cei care sunt singuri. Majoritatea persoanelor însă devin triste, irascibile și lipsite de vitalitate, nu mai pot dormi și se plâng de dureri de cap puternice sau amețeli.

Cum se combat aceste efecte nocive

Pentru a combate neplăcerile legate de trecerea la ora de iarnă e important să faceți cât mai multă mișcare. Dar să optați și pentru o alimentație cât mai sănătoasă, bazată în mod special pe fructe și legume. Este foarte important să nu pierdeți contactul cu natura, să aveți mese fixe, să dormiți atât cât este necesar și să luați medicamentele la timp. E important, mai ales pentru copii și adolescenți să încerce să nu meargă la culcare mai târziu de ora 23.00.

Sursă foto: observatorul de nord, bzi