Trucuri pentru a da o aromă deosebită verzei murate. Cum să o păstrați proaspătă până la primăvară

Trucuri pentru a da o aromă deosebită verzei murate. Cum să o păstrați proaspătă până la primăvară
Plină de vitamine, fibre, oligoelemente dar și săruri minerale, varza este nemaipomenită pentru organism. Un motiv în plus pentru ca gospodinele să se întreacă în rețete pentru varză murată.

Indiferent cum o consumați, crudă, gătită sau murată, varza rămâne una dintre legumele cele mai iubite de români.

Trucuri pentru a da o aromă deosebită verzei murate. Cum să o păstrați proaspătă până la primăvară

Sarmale? Varză călită? O minunată salată de varză, plină de vitamine? Nimeni nu poate refuza asemenea bunătăți. Pentru a reuși să obțineți o varză murată așa cum scrie la carte, aveți nevoie să cunoașteți, în primul rând, temperatura la care se ține varza. În caz contrar, vă puteți trezi că varza se strică rapid.

De asemenea, e important să știți că trebuie să achiziționați verze care au ajuns la maturitate, acestea fiind cele mai potrivite pentru a fi murate. După ce cumpărați varza, până o puneți la murat trebuie să țineți pe pardoseală de ciment sau lemn, în magazii care sunt foarte bine curățate. Specialiștii bun că se va produce o autoîncălzire a verzei, care are un rol extrem de important în procesul de fermentare.

Varza se va cresta cu un cuțit din oțel inoxidabil

La fel de important este să știți că varza se va cresta cu un cuțit cu patru lame neapărat din oțel inoxidabil, așezate în cruce. După ce scoateți cotorul verzi, în partea golită se pune o linguriță cu sare, apoi așezați în butoi cu partea în care ați pus sare în sus. Pentru aromă, se adaugă crenguțe de mărar și cimbru.

Dacă vreți ca varza să aibă o culoare roz, puteți pune și câteva bucăți de sfeclă roșie. Dacă doriți să obțineți o culoare galbenă a verzei, adăugați o mână de boabe de porumb. Tot pentru ca varza să aibă o aromă aparte, folosiți și felii de mereu sau gutui. Trebuie să aveți grijă să lăsați liber la suprafața verzei circa 20 de centimetri, pentru a turna saramura care trebuie să acopere complet leguma.

Deasupra verzei se va așeza o greutate, apoi butoiul se va acoperi și se va lăsa până a doua zi. Saramura perfectă se obține dintr-o lingură și jumătate de sare neiodată la un litru de apă. Varza ținută la o temperatură de 24-25 de grade C, se va mura într-o săptămână, iar la 20 de grade C în trei săptămâni. Nu uitați că varza trebuie vânturată până când fermentația se oprește.