Simona Ionescu / Redactor Șef

Cercetătorii încep să descopere Omicron. „Se răspândește între persoanele vaccinate și e de 70 de ori mai…”

Cercetătorii încep să descopere Omicron. „Se răspândește între persoanele vaccinate și e de 70 de ori mai…”
Asta ne mai lipsea. Nici n-am scăpat bine de varianta Delta și a venit peste noi tulpina Omicron.

Potrivit The Guardian, tulpina Omicron se înmulțește de 70 de ori mai rapid în țesutul bronhiilor.

Tulpina Omicron îi poate afecta și pe cei vaccinați

În urma unui studiu realizat de o echipă a Universităţii din Hong Kong a ieșit la iveală un adevăr dureros. Omicron este în transmitere comunitară. Și se poate înmulți de 70 de ori mai rapid în ţesutul bronhiilor decât varianta originală şi decât Delta. Potrivit specialistului Michael Chan Chi-wai, care a condus analiza, trebuie o atenție sporită și la răspunsul imun al unei persoane.

„Este remarcat faptul că, prin infectarea mult mai multor oameni, un virus foarte contagios poate provoca o boală mult mai gravă şi deces. Chiar dacă virusul în sine ar putea fi mai puţin patogen. Astfel, laolaltă cu studiile noastre recente care arată că variantă Omicron poate evita imunitatea dată de vaccinuri şi infecţia trecută, ameninţarea reprezentată de Omicron este probabil să fie foarte importantă”, a declarat acesta.

„Se înmulţeşte fantastic de bine, chiar mai rapid decât Delta”

La rândul său, Jeremy Kamil, profesor de microbiologie şi uminologie asociat Louisiana State University Health Shreveport, a spus că varianta Delta, are un tipar similar de replicare mai înceată în plămâni. Pe de altă parte acesta spune că e foarte posibil ca boala să fie luată și de persoanele care sunt vaccinate, mai ales dacă nu au primit recent o doză.

„Aceşti autori au descoperit că Omicron se înmulţeşte fantastic de rapid- chiar mai rapid decât Delta şi virusul original – în ţesutul bronhiilor. Asta ar putea fi, într-un anumit mod, în beneficiul răspândirii/ transmiterii între oameni. Desigur, o componentă importantă a transmisibilităţii Omicron în viaţa reală va fi reprezentată de abilitatea sa de a evita anticorpii neutralizanţi. Care protejează în primul rând împotriva infecţiei.

Este foarte posibil să se răspândească uşor chiar între persoanele vaccinate, mai ales în cazul celor care nu au primit recent o doză suplimentară”, a explicat specialistul.

Sursă foto: realitatea

 

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre