Supranumit „Maradona”, acesta era unul dintre cei mai îndrăgiți jurnaliști din Ucraina. Își ceruse iubita în căsătorie, cu un inel de grenadă, și nu a mai apucat să o facă mireasă. Tânărul avea 36 de ani și se înrolase în armată pentru apărarea patriei. Reporterul de televiziune Oleksandr Makhov a pierit pe frontul de luptă, unde a ajuns după ce a decis să se înroleze chiar pe 24 februarie, în ziua izbucnirii războiului din Ucraina. A murit la 36 de ani, la 70 de zile de la izbucnirea conflictului.
Lumea îi spunea spunea Mara, de la Maradona, fiind născut în 1986, în anul gloriei mondiale a lui Diego Maradona. Jurnalistul lupta cu Brigada 95 de asalt lângă Izium, oraș aflat la 120 de kilometri sud-est de Harkiv. Aceasta murit pe 4 mai, în urma unui atac al rușilor.
Jurnalist experimentat și mare patriot
Oleksandr Makhov nu se afla prima dată pe front ca și combatant. În trecut el s-a mai înrolat voluntar în armată pentru a lupta împotriva separatiștilor din Donețk. Ulterior a revenit în televiziune, marea lui dragoste. A ajuns corespondent de război pentru televiziuni din Ucraina. În plus, a fost primul ziarist ucrainean ce a ajuns în Antarctica, la stația Vernadski și singurul reporter aflat la bordul zborului de evacuare a compatriților de la Wuhan, după ce a început pandemia de Covid.
Și-a cerut prietena de soție cu inel de grenadă
Jurnalistul și-a sărbătorit ziua de naștere pe 17 aprilie, cu mitraliera pe umăr, alături de camarazii lui ostași și a mărturisit că e foarte mândru de acest lucru. „Sunt în cercul celor mai curajoși oameni ai acestei țări. E o onoare pentru mine să o apăr alături de ei”, spunea el pe social media. Tot de pe frontul de luptă și-a cerut și iubita în căsătorie. „Nu am un inel normal la mine, doar un inel de grenadă. Te întreb: «Vrei să fii soția mea?»”.
Ultimul său mesaj a fost transmis pe 30 aprilie, când lăuda armata ucraineană. „Pământul ucrainean. Vreau să fiți mândri de armata noastră. Luptăm pentru țară, pentru acest pământ. Credeți în armată!”. A murit pe 4 mai, după un atac al rușilor.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook