Simona Ionescu / Redactor Șef

Rușinea lumii. Cum a luptat lunetistul canadian Wali în Ucraina

Rușinea lumii. Cum a luptat lunetistul canadian Wali în Ucraina
La două luni după ce a răspuns apelului președintelui Volodimir Zelensky de a apăra Ucraina, lunetistul Wali s-a întors acasă, în Quebec și se declară dezamăgit de războiul din Ucraina, într-un interviu acordat publicației La Presse.

„Sunt norocos că sunt încă în viață, chiar s-a apropiat moartea de mine”, a spus fostul soldat al Regimentului Regal 22. El a relatat ce l-a determinat să revină acasă din Donbas.  Dimineața devreme, când tocmai se așezase lângă un șanț expus focului tancurilor rusești, doi dintre recruți au ieșit din tranșee pentru a fuma.

„Le-am spus să nu se expună așa, dar nu m-au ascultat”, spune Wali. Un foc de obuze „foarte precis” de la un tanc rusesc a fost tras asupra lor. „A explodat puternic. Am văzut schijele trecând ca niște lasere. Corpul mi s-a tensionat. Nu auzeam nimic, îmi țiuiau urechile. A fost cu adevărat violent. Mirosea a moarte, este greu de descris; este un miros macabru de carne carbonizată și sulf. Este atât de inuman acel miros”.

După acel eveniment, Wali și-a sunat iubita. A înțeles că mai bine se întoarce acasă.

„Inima mea mă trage înapoi în prima linie. Mai am flacăra. Îmi place teatrul de operații. Dar mi-am forțat norocul. Nu am răni. Mă gândesc, în sinea mea: cât de departe pot arunca zarurile? Nu vreau să pierd ce am aici”, spune tânărul tată, care a ratat prima aniversare a fiului său cât timp a fost pe front.

Guvernul de la Kiev s-a trezut cu prea mulți voluntari cu care  nu a știut ce să facă

Wali face o evaluare „destul de dezamăgitoare” a desfășurării luptătorilor voluntari occidentali, care au decis să apere Ucraina după un apel al președintelui. Canadianul a petrecut două luni în Donbas. Numărul voluntarilor care s-au prezentat, după apelul președintelui țării, a fost pur și simplu prea mare pentru a putea fi gestionat eficient. Potrivit unor estimări, peste 20.000 de militari și profesioniști, s-au prezentat, voluntar, în Ucraina.

Numărul lor a fost atât de mare, încât guvernul ucrainean a fost nevoit să înființeze Legiunea Internațională pentru Apărarea Teritorială a Ucrainei. Doar că lucrurile nu au decurs cum și-au imaginat aceștia. „Zelenski a făcut apel la toți, dar pe teren, ofițerii nu știau ce să facă cu noi”, a povestit canadianul.

Amintim că și alți câțiva foști soldați canadieni au preferat inițial să se alăture Brigăzii Norman, o unitate privată de voluntari condusă de un fost soldat din Quebec al cărui nume de război este Hrulf. Disensiunile s-au instalat însă rapid în rândul trupelor și un număr mare de luptători au părăsit Brigada. Unii dintre voluntari s-au trezit la aproximativ 40 de kilometri de frontul rusesc, fără echipament de protecție. Hrulf susține că unii chiar au „planificat” să-l jefuiască de un transport de arme de 500.000 de dolari furnizate de americani, pentru a-și crea propria unitate.

Soldații voluntari nu aveau arme și nici echipament de protecție

„Mulți luptători voluntari se așteaptă să fie totul la cheie, dar războiul este opusul, este o dezamăgire teribilă. (…) Trebuia să cunoști pe cineva care cunoștea pe cineva care îți spunea că într-o frizerie veche îți va da un AK-47. Trebuia să te chinui cu trusa de soldat așa, ridicând piese și muniții în stânga și în dreapta, în multe cazuri cu arme în stare mai mult sau mai puțin bună. Chiar și pentru mese trebuia să te lupți, de multe ori civilii le asigură. Este la fel cu benzina, dacă trebuie să te deplasezi cu mașina.

Trebuie să te organizezi constant, să cunoști pe cineva care cunoaște pe cineva”, povestește Wali. După câteva săptămâni pe teritoriul ucrainean, unii dintre cei mai experimentați soldați occidentali au ajuns să fie recrutați de Direcția de Informații Militare Ucrainene, urmând să participe acum la operațiuni speciale în spatele liniilor inamice. Alții, mai puțin experimentați, „sar de la un Airbnb la altul” în așteptând să fie recrutați de o unitate care îi va duce în față, mai spune Wali. Majoritatea, însă, au decis să se întoarcă acasă.

„Mulți ajung în Ucraina cu pieptul bombat, dar pleacă cu coada între picioare”, spune Wali care recunoaște că a tras doar două gloanțe cât a fost pe frontul din Ucraina, „în ferestre, pentru a speria oamenii”, și că nu a intrat niciodată în raza de tragere a inamicului. Asta contrazice presa ucraineană, care a scris la un moment dat că Wali ar fi făcut 11 victime.

Sursa foto: Torcheepee.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre