Olena Kushnir, sergent-major și medic în cadrul Gărzii Naționale Ucrainene, a murit în luptă la Mariupol în duminica de Paște.
„Olena Kushnir, medic din cadrul Gărzii Naționale a Ucrainei, a murit în Mariupol. În urmă cu 40 de zile, soțul ei a fost ucis. A rămas în urma ei un băiețel (este în siguranță). Odihnește-te în pace! Te vom răzbuna”, a transmis Anton Gerashchenko, consilier al Ministerului de Afaceri Extrene din Ucraina.
Și soțul ei a fost ucis
Olena a fost una dintre cele o sută de femei luptătoare care au rămas în infernul asediului orașului-port Mariupol. Jurnalista ucraineană Tetyana Danylenko a descris-o ca fiind „una din o sută de soldați de sex feminin care au rămas în Mariupol. Fără apă, fără hrană și fără garanția igienei de bază și a supraviețuirii”.
Soțul ei a fost ucis în urmă cu 3 săptămâni, însă a ea nu a cedat și a rămas să ajute oamenii răniți și să mânuiască arme grele în încercarea disperată de a salva alte vieți.
A reușit să-și salveze fiul
Olena a luptat și a tratat răniții până la sfârșit. Când bătălia de pe străzile orașului-port, centrul acestui război, a devenit mai aprigă, Kushnir a reușit să-și ducă fiul de doar câțiva ani în siguranță, prin unul dintre puținele coridoare umanitare fragile din Mariupol. Dar apoi s-a întors, deși își pierduse deja soțul în luptele din primele zile ale ocupației rusești.
Apărarea Mariupolului a fost singura opțiune
„Nu mă compătimiți. Sunt medic, luptător, sunt ucrainean, îmi fac datoria”, i-a spus unui prieten cu câteva zile înainte de a muri, într-o discuție raportată de Mariupol Today”. Într-o ultimă înregistrare video cu aceasta, filmată într-o ascunzătoare, Olena apare în uniformă militară și roagă să li se permită evacuarea Mariupolului: „Dați posibilitatea de a aduce medicamente populației, de a scoate de aici numeroșii răniți și de a permite o înmormântare demnă pentru cei morți”, spunea medicul.
Olena a descris, de asemenea, distrugerea totală a orașului și catastrofa umanitară a celor care, asediați, nu mai au mâncare, apă, nicio posibilitate de subzistență:
„Mai sunt oameni în Mariupol, sunt în pivnițe, sunt sub pământ, au nevoie de orice fel de ajutor. Dacă nu vreți să salvați Mariupol, vă rog salvați-i pe cetățenii săi! Nu vrem să fim eroi și martiri”, este unul dintre apelurile sale.
Pe pagina sa de Facebook, Kushnir a descris, pe 24 februarie, războiul care începea: „Sunt în iad”. În cea mai recentă postare ea a vorbit despre Mariupol: „Orașul meu este mort. Întotdeauna și pentru totdeauna”, a scris ea pe 10 aprilie.
Sursă foto: Twitter
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook