Dramă de nedescris în Ucraina. Anunțul cutremură lumea. A murit în bombardamente

Dramă de nedescris în Ucraina. Anunțul cutremură lumea. A murit în bombardamente
„Te vom răzbuna!”, scriu ucrainenii pe rețelele sociale. Vestea morții ei a adus o tristețe enormă.

Olena Kushnir, sergent-major și medic în cadrul Gărzii Naționale Ucrainene, a murit în luptă la Mariupol în duminica de Paște.

„Olena Kushnir, medic din cadrul Gărzii Naționale a Ucrainei, a murit în Mariupol. În urmă cu 40 de zile, soțul ei a fost ucis. A rămas în urma ei un băiețel (este în siguranță). Odihnește-te în pace! Te vom răzbuna”, a transmis Anton Gerashchenko, consilier al Ministerului de Afaceri Extrene din Ucraina.

Și soțul ei a fost ucis

Olena a fost una dintre cele o sută de femei luptătoare care au rămas în infernul asediului orașului-port Mariupol. Jurnalista ucraineană Tetyana Danylenko a descris-o ca fiind „una din o sută de soldați de sex feminin care au rămas în Mariupol. Fără apă, fără hrană și fără garanția igienei de bază și a supraviețuirii”.

Soțul ei a fost ucis în urmă cu 3 săptămâni, însă a ea nu a cedat și a rămas să ajute oamenii răniți și să mânuiască arme grele în încercarea disperată de a salva alte vieți.

A reușit să-și salveze fiul

Olena a luptat și a tratat răniții până la sfârșit. Când bătălia de pe străzile orașului-port, centrul acestui război, a devenit mai aprigă, Kushnir a reușit să-și ducă fiul de doar câțiva ani în siguranță, prin unul dintre puținele coridoare umanitare fragile din Mariupol. Dar apoi s-a întors, deși își pierduse deja soțul în luptele din primele zile ale ocupației rusești.

Apărarea Mariupolului a fost singura opțiune

„Nu mă compătimiți. Sunt medic, luptător, sunt ucrainean, îmi fac datoria”, i-a spus unui prieten cu câteva zile înainte de a muri, într-o discuție raportată de Mariupol Today”. Într-o ultimă înregistrare video cu aceasta, filmată într-o ascunzătoare, Olena apare în uniformă militară și roagă să li se permită evacuarea Mariupolului: „Dați posibilitatea de a aduce medicamente populației, de a scoate de aici numeroșii răniți și de a permite o înmormântare demnă pentru cei morți”, spunea medicul.

Olena a descris, de asemenea, distrugerea totală a orașului și catastrofa umanitară a celor care, asediați, nu mai au mâncare, apă, nicio posibilitate de subzistență:

„Mai sunt oameni în Mariupol, sunt în pivnițe, sunt sub pământ, au nevoie de orice fel de ajutor. Dacă nu vreți să salvați Mariupol, vă rog salvați-i pe cetățenii săi! Nu vrem să fim eroi și martiri”, este unul dintre apelurile sale.

Olena Kushnir înainte să înceapă „iadul pe pământ”

Pe pagina sa de Facebook, Kushnir a descris, pe 24 februarie, războiul care începea: „Sunt în iad”. În cea mai recentă postare ea a vorbit despre Mariupol: „Orașul meu este mort. Întotdeauna și pentru totdeauna”, a scris ea pe 10 aprilie.

Sursă foto: Twitter