Simona Ionescu / Redactor Șef

Tradiții mai puțin știute de Paștele Blajinilor, cei mai blânzi oameni de pe pământ

Tradiții mai puțin știute de Paștele Blajinilor, cei mai blânzi oameni de pe pământ
Având la bază pomenirea celor decedați, Paștele Blajinilor se sărbătorește în lunea de după Duminica Tomii, la o săptămână de la Învierea Domnului.

Potrivit tradiției, de Paștele Blajinilor, credincioșii merg la mormintele celor din familie trecuți la cele veșnice.

Tradiții mai puțin știute de Paștele Blajinilor, cei mai blânzi oameni de pe pământ

Potrivit specialiștilor, Paștele Blajinilor are cea mai mare însemnătate în Republica Moldova, unde ziua de luni de după duminica Paștelui Blajinilor (la o săptămână după Paștile creștin-ortodox) este declarată oficial ca fiind zi liberă. Tradiția populară spune că Blajinii au fost primii oameni de pe pământ care sunt incapabili de lucruri rele.

Lumea lor se spune că ar fi în locul unde se varsă Apa Sâmbetei, în delta ei, pe Ostroavele Albe. Cât privește preocupările Blajinilor, aceștia țin post și se roagă pentru oameni.

Citește și: „Apa Sâmbetei” și legenda ei. Ocolește de trei ori pământul, ca un șarpe făcut colac. Ajunge în iad, dar și în Rai

Cum află Blajinii că a venit Paștele

Chiar și așa, se crede că ei nu pot să calculeze când vine Paștele, dar sunt anunțați atunci când oamenii aruncă pe apă coji de ouă roșii. În alte zone din țară, creștinii fac picnic la iarbă verde, iar firimiturile sunt lăsate să cadă pe pământ, întru pomenirea morților.

Tot de Pastele Blajinilor oamenii merg la cimitire unde dau de pomană ouă roșii, pască și cozonac și îmbracă mormintele cu flori. Din cele mai vechi timpuri, de Paștele Blajinilor este pomenit tot neamul strămoșilor comuni, cunoscuți ca și Uitații, Neștiuții și Albii. Femeile ajung la biserică cu ștergare pe care le dăruiesc preotului, iar fiecare dintre ele va fi strâns la un capăt și legat cu o lumânare.

Blajinii sunt cei care susțin stâlpii pământului

De asemenea, despre Blajini se spune că sunt susținătorii stâlpilor pământului, iar fără ei lumea s-ar scufunda în haos. Mai există o versiune potrivit căreia Blajinii sunt urmașii celor care n-au putut să traverseze marea, când Moise a eliberat poporul evreu despărțind apele. Atunci au rămas pe  o insulă pe unde trece Apă Sâmbetei.

În Bucovina se spune că „Blajinii sunt jumătatea de sus om, iar jumătatea de jos peste și trăiesc într-un pârâu; femeile și fetele lor cânta foarte frumos, încât răsună văile de cântecele lor melodioase”.

Sursă foto: stiribotosani

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre