Ultimele recomandări OMS despre Remdesivir, medicamentul dat bolnavilor de COVID-19

Ultimele recomandări OMS despre Remdesivir, medicamentul dat bolnavilor de COVID-19
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis, vineri, noi recomandări cu privire la administrarea medicamentului Remdesivir, cel mai folosit pentru tratarea pacienților cu COVID-19, la scară mondială.

OMS a descurajat utilizarea pentru pacienţii spitalizaţi cu COVID-19 a antiviralului Remdesivir, după ce s-a constatat că nu ameliorează starea bolnavilor, relatează EFE.

După luni de cercetare, o echipă internaţională de experţi ai OMS a concluzionat că nu există probe că acest medicament, produs de compania farmaceutică americană Gilead şi care anterior a fost administrat bolnavilor de Ebola, scade mortalitatea în cazurile cele mai grave de COVID-19 sau că ar reduce necesitatea de ventilaţie la care pot ajunge cazurile grave.

Rezultatele cercetării, publicate de British Medical Journal al Asociaţiei Medicale Britanice, au fost obţinute după analizarea datelor a patru tratamente asupra a 7.000 de pacienţi spitalizaţi cu COVID-19. Iată ce au concluzionat experții: „Medicamentul nu are efecte semnificative asupra mortalităţii sau a altor importanţi indicatori ai pacienţilor, precum necesitatea de ventilaţie mecanică sau perioada de ameliorare clinică”.

Remdesivir poate afecta viața pacienților

Cercetătorii au concluzionat că medicamentul e , totuși, benefic pacienţilor, însă nu rezolvă marile probleme cu care se pot confrunta aceștia. Decizia de a nu recomanda folosirea tratamentului e bazată pe aceste rezultate, dar și din cauza costului prea mare şi a posibilelor efecte nocive asupra sănătăţii a acestui tratament administrat pe cale intravenoasă.

În continuare, experți din mai multe țări sprijină continuarea testelor clinice cu acest medicament, unele dintre ele susţinute anterior de OMS, pe grupuri specifice de pacienţi pentru a putea urmări probe evidente ale efectelor sale.

Amintim că OMS recomandă de mai multe luni, pentru cazurile grave de COVID-19, folosirea tratamentelor cu Dexametazonă, un medicament cu corticosteroizi foarte accesibil pe piaţa internaţională, având în vedere că acesta a dat cele mai bune rezultate până în prezent.

Trump, tratat cu Remdesivir

Când a avut COVID-19, președintele american Donald Trump a fost tratat cu acets medicament. Medicul președintelui SUA a declarat că cel mai important om din lume a fost tratat cu Remdesivir și cu o singură doză dintr-un cocktail experimental de anticorpi policlonali.

Singurul simptom acuzat de Donald Trump la momentul respectiv era oboseala, iar soția sa Melania a acuzat, pe lângă oboseală, și dureri de cap. Rețete și Vedete a scris despre asta aici.

Blestemul familiei Ceaușescu. Nicu și Zoia au murit de cancer