Simona Ionescu / Redactor Șef

Un copil i-a purtat ghinion lui Nicolae Ceaușescu. I-a urat pentru 1989

Un copil i-a purtat ghinion lui Nicolae Ceaușescu. I-a urat pentru 1989
Nu se apropia nimeni de Nicolae Ceaușescu. Totuși, de sărbători, veneau șoimi ai patriei și pionieri ca să îi ureze ”conducătorului iubit”. Erau verificați, dar la televizorul alb-negru se vedea frumos. Un copil i-a urat de Anul Nou 1989. Se spune că el i-ar fi adus ghinion dicatorului.

De Anul Nou, în programul TVR, între  orele 23.00 şi 24.00 se difuza Pluguşorul, Hora Unirii şi Mesajul ­condu­că­to­rului iubit. În ultimii ani ai comunismului, copii veneau să îi ureze lui Nicolae Ceaușescu. Personificau noul an și erau aduși să îi ureze de bine.

Un copil i-a purtat ghinion lui Nicolae Ceaușescu

Un copil i-a adus ghinion. Băiețelul care a personificat Anul Nou 1989 avea doar 5 ani când a ajuns să îi facă urări lui Nicolae Ceaușescu.

„Se numeşte Marius Cosmin Nicolae, este şoim al patriei şi unul dintre cei mai îndrăgiţi copii de la Grădiniţa nr. 246 din Capitală. Este cel care a întruchipat în cadrul tra­diţionalei sărbători a Plu­gu­şorului Anul 1989”. Așa îl prezenta revista Cutezătorii pe „şoimul patriei”, copilul ales să reprezinte Anul 1989.

După 1990, educatoarea copilului a povestit cum s-a întâmplat totul. În iarna dintre 1988 şi 1989, Daniela Nicula, educatoare la Grădiniţa 246 din Bucureşti a văzut cum în fața instituției a oprit o maşină. Persoane prea serioase l-au selectat pe copil pentru Anul Nou 1989.

Copilul care a personificat Anul Nou 1989 avea doar 5 ani când a ajuns să îi facă urări lui Nicolae Ceaușescu

Cum erau selectați copiii care se puteau apropia de Nicolae Ceaușescu

„Ne-au luat apoi şi ne-au dus cu maşina până la sediul Comitetului Central. Am intrat pe undeva, pe o la­terală a clădirii. Nu ştiam exact unde sunt. Pe mine m-au lăsat într-un birou, cu nişte funcţionari, iar pe cel mic l-au luat în altă cameră. Niciodată n-am ştiut ce făceau cu ei acolo. Pentru că iniţial au fost mai mulţi copii.

De la vreo trei-patru grădiniţe din Bucureşti. Probabil îi puneau să recite sau îi învăţau ce să spună tovarăşului. Asta s-a întâmplat timp de câteva zile. Veneau, ne luau, ne duceau la Comitetul Central. Mie îmi făceau un control corporal sumar, după care mă lăsau în birou şi luau copilul cu ei. Ştiam că erau mai mulţi copii şi mai multe educatoare, dar nu am dat ochii cu ele niciodată.

Până la urmă, l-au ales dintre toţi copiii pe Cosmin. Criteriile, după câte am aflat, erau mai multe – copilul trebuia să fie frumuşel, drăgălaş. Să aibă memorie bună, să ştie să recite, să aibă dicţie şi intonaţie bune. Și, foarte important, să fie uşurel, pentru ca Ceauşescu să-l poată ridica uşor în braţe.”, a povestit educatoarea Daniela Nicula pentru presa vremii.

Copilul i-a urat lui Nicolae Ceaușescu pe 31 decembrie 1988

”Înainte de Sărbători, era vacanţă, am fost sunată. Pe 31 decembrie trebuia să fiu la grădiniţă cu copilul, cu părinţii lui şi cu directoarea. Ne-am prezentat, a venit o maşină cu nişte domni şi au luat doar copilul. Singur. Nici acum nu ştiu cine erau acei oameni. Înainte să-l ia l-au controlat, i-au controlat hăinuţele.

Pe Cosmin l-au controlat ca nu cumva să aibă ascuns în buzunare sau pe undeva vreun bileţel de la părinţi pentru tovarăşul. În fine, l-au luat şi tot ei l-au adus înapoi acasă, după ce s-a terminat totul. Noi l-am văzut la televizor şi, a doua zi, pe prima pagină la Scînteia, în braţe la Ceauşescu. Am fost toţi încântaţi. Eram tare mândri de copilul nostru. Ne făcusem un renume”, a povestit educatoarea Daniela Nicula.

Copilul a primit un cadou de la comuniști

”La câteva săptămâni după Anul Nou m-am întâlnit cu părinţii lui Cosmin. Erau încântaţi. Mi-au spus că au primit un ajutor de la Ceauşescu. Presupun că alimente, fructe, haine şi jucării, ca de Sărbători.

După evenimentele din decembrie 1989, atât mie, cât şi colegelor mele ni s-a dus gândul la el. La Cosmin. El a avut o menire pe pământul ăsta, să-i poarte ghinion lui Ceauşescu! Şi chiar cred că aşa a fost”, a povestit educatoarea.


Bulă, la fel de celebru ca și Nicolae Ceaușescu. Românii făceau haz de necaz

Lui Nicolae Ceaușescu nu îi plăceau cadourile primite de ziua lui. Uitați-vă ce primea!

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre