Simona Ionescu / Redactor Șef

Un musafir nepoftit trece pe lângă Pământ

Un musafir nepoftit trece pe lângă Pământ
Un musafir din Cosmos. Are un diametru de aproximativ un kilometru și este foarte grăbit. Călătorește cu peste 120.000 de kilometri pe oră. Se va putea edea la un telescop performant.

Un musafir din Cosmos. Vine neașteptat, în mare viteză. Se numește 2001 FO32 și va mai putea fi văzut peste 31 de ani.

Un musafir nepoftit trece pe lângă Pământ

Un musafir din Cosmos. Cel mai mare și mai rapid asteroid de anul acesta va trece pe lângă Pământ. Are un diametru de aproximativ un kilometru, dar nu este un pericol pentru pământeni pentru că va trece în fugă, la mare distanță, anunță NASA.

Va ajunge la o distanță de 2 milioane de kilometri de Terra. Adică, de cinci ori distanţa dintre Pământ şi Lună, dar va fi mai aproape decât orice altă planetă.

Specialiştii de la NASA spun că va fi cel mai mare și cel mai rapid asteroid care va zbura pe lângă planeta noastră în acest an, dar nu există motive de îngrijorare.

Pe 21 martie, asteroidul va fi vizibil din România la ora 18.03, dar vă trebuie un telescop performant.

Asteroidul va da posibilitatea oamenilor de știință să îl observe. ”Pietroiul” stelar este o relicvă care s-a format în zorii sistemului nostru solar și ar putea aduce informații prețioase despre acele vremuri.

Asteroidul va da posibilitatea oamenilor de știință să îl observe

Asteroidul trece la mare depărtare de Pământ

Nu există nici o amenințare cu o coliziune cu planeta noastră acum sau în secolele următoare.

„Știm foarte exact calea orbitală a anului 2001 FO32 în jurul Soarelui, deoarece a fost descoperită în urmă cu 20 de ani și a fost urmărită de atunci”, a spus Paul Chodas, directorul Centrului pentru Studii de Obiecte Pământului Aproape (CNEOS).

„Nu există nici o șansă ca asteroidul să se apropie de Pământ mai mult de 1,25 milioane de mile”. Totuși, această distanță este aproape în termeni astronomici, motiv pentru care 2001 FO32 a fost desemnat „asteroid potențial periculos”. CNEOS calculează orbite de înaltă precizie pentru obiecte din apropierea Pământului (NEO) bazându-se pe telescoape și radare performante.

Motivul apropierii neobișnuit de rapide a asteroidului este orbita foarte înclinată și alungită (sau excentrică) din jurul Soarelui.

Pe măsură ce 2001 FO32 își face călătoria sistemului solar interior, asteroidul crește viteza. Apoi încetinește după ce a fost aruncat înapoi în spațiul adânc și se întoarce spre Soare. Finalizează o orbită la fiecare 810 zile.

După scurta sa vizită, 2001 FO32 își va continua călătoria solitară, nu se apropie din nou de Pământ până în 2052, când va trece la aproximativ 2,8 milioane de kilometri distanță.


Schelete umane vechi de mii de ani, găsite în pietrele din „Câmpia Borcanelor”. Ce au descoperit arheologii

Pentagonul face dezvăluiri șocante! Ce informații despre viața extraterestră a divulgat

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre