Simona Ionescu / Redactor Șef

Uriașul secret al Coca Cola pe care medicii nu vor să-l știți. Băutura a fost concepută pentru a trata o boală mortală. Ea funcționează și în zilele noastre

Uriașul secret al Coca Cola pe care medicii nu vor să-l știți. Băutura a fost concepută pentru a trata o boală mortală. Ea funcționează și în zilele noastre
Coca Cola, îndrăgita băutură pe care o consumă întreaga planetă, nu a fost concepută pe un rețetar, ci pe un fișă de laborator. Inventatorul ei, un farmacist, a conceput acest suc pentru a trata o boală care secera pe capete oameni. Formula a fost o reușită și datorită ei, sute de mii de vieți au fost și sunt în continuare salvate. Secretul însă este păstrat și astăzi, vizavi de scopul acestei băuturi, deși este știut de mulți oameni de știință, de medici și farmaciști.

Una dintre cele mai îndrăgite băuturi din lume, Coca-Cola, a fost inventată de un farmacist american, în timpul cercetărilor sale pentru a-și trata dependența de morfină.

John Pemberton, farmacist și ofițer american, cel care a găsit în final rețeta celei mai populare băuturi răcoritoare, s-a născut în statul american Georgia, pe 8 iulie 1831. A absolvit Colegiul Medical Reform din Georgia, iar în 1850 a devenit licențiat în farmacie.

Când a izbucnit Războiul Civil, John Pemberton a luptat pentru Garda de Stat a Georgiei, care făcea parte din Armata Confederată. În aprilie 1865, Pemberton a fost rănit în Bătălia de la Columbus și, la fel ca mulți alți veterani răniți, a fost tratat cu morfină și a și devenit dependent de acest drog.

Pentru se scăpa de acest viciu, a început să facă mai multe cercetări și experimente cu diverse substanțe. Astfel, a combinat coca și vinuri obținute din coca, creând în cele din urmă propria sa versiune de Vin Mariani. Acesta conținea nucă de kola și damiana, iar băutura a numit-o Pemberton’s French Wine Coca. Deși nimeni nu se aștepta la acest rezultat, nici măcar John Pemberton, cu această băutură a reușit să înlăture efecte chinuitoare ale sevrajului și să fie mai energic. Cercetători din toată lumea au analizat efectele clare ale rețetei originale și au concluizonat că e un produs farmaceutic „miraculos”.

Și cum dependența de droguri, depresia și alcoolismul în rândul veteranilor, dar și a neurasteniei în rândul femeilor, afectau grav populația planetei, produsul lui Pemberton a ajuns să fie recomandat ca leac.

Și a funcționat pe scară largă, în majoritatea cazurilor, însă descoperirea ulterioară a adus cu adevărat cea mai mare faimă acestei băuturi.

Cei care se tratau de depresie și cele enumerate mai sus nu mai înregistrau niciun episod de boală diareică, mortală în acele vremuri. Erau adevărate epidemii ale acestei afecțiuni, sute și mii mureau, apele fiind contaminate. Cei care consumau băutura farmacistului însă, scăpau.

Cu cât băutura a intrat în circulație la scară largă, bolile intestinale își făceau tot mai rar apariția, iar cei care se îmbolnăveau, se tratau cu succes consumând originala Coca Cola. Efectul uluitor a fost dovedit în special pe fronturile de luptă, unde bolile intestinale răpuneau mai mulți soldați decât războiul în sine.

În 1886 a inclus în rețetă amestecul de sirop cu apă carbogazoasă

Însă povestea și căutările lui Pemberton nu se opresc aici. În 1886, atunci când Atlanta și Fulton County au adoptat o nouă legislație, Pemberton s-a văzut obligat să producă EREN, o alternativă non-alcoolică a versiunii sale de French Wine Coca.

Pentru aceasta, Pemberton a colaborat cu farmacistul Willis Venable, din Atlanta, pentru a testa și perfecționa noua rețetă, pe care a formulat-o folosind metoda aproximațiilor succesive. Astfel, a elaborat un set de indicații pentru prepararea băuturii, care în cele din urmă a inclus și amestecul de sirop cu apă carbogazoasă.

Frank Mason Robinson a avut ideea ca noua formulă să se numească Coca-Cola, datorită rezonanței numelui, care era populară printre vinurile medicamentoase.

Deși numele făcea referire destul de clar la cele două ingrediente principale, controversa asupra conținutului de cocaină avea să determine mai târziu The Coca-Cola Company să afirme că numele a fost „lipsit de sens, fantezist”.

De asemenea, tot Robinson a folosit fontul Spencerian pe sticlă, dar și în reclame.

Pemberton a făcut, de asemenea, mențiuni privind noile efectele benefice ale ultimului său produs, Coca Cola, pe care l-a descris ca fiind „delicios, revigorant, înviorător, antrenant” și l-a etichetat ca un „important fortifiant pentru creier” care vindecă durerile de cap, ameliorează epuizarea și calmează nervii. În continuare, efectele acestei băuturi asupra bolilor diareice se menține, fiind un real leac în anumite cazuri.

Rețeta pentru Coca Cola este unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale umanității.

Medicii recomandă și în zilele noastre soldaților de pe front să bea Coca-Cola

Medicii cunosc efectele acestui suc, atât cele benefice, cât și cele mai puțin benefice, și adesea în cursurile de instruire ale soldaților aflați pe front – lipsiți de medicamente și ajutor specializat – recomandă consumul de Coca Cola în caz de boală diareică și vărsături.

Această băutură are capacitatea de a opri evoluția unor boli intestinale, a stării de greață și a deshidratării.

(Original Caption) 3/16/1944, Italia. PH/Sherman Montrose ACME

În Al Doilea Război Mondial, compania Coca-Cola a insistat ca „orice bărbat în uniformă să poată cumpăra o sticlă cu acest suc pentru doar 5 cenți. Oriunde s-ar afla și oricât ar costa asta compania”.

Totodată, conținutul foarte mare de zahăr din acest produs și dependența pe care o dă sunt motivele pentru care această recomandare nu se face la modul general.

În cazuri obișnuite, nu a celor excepționale precum cel prezentat anterior, întotdeauna consultați un medic.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre