Simona Ionescu / Redactor Șef

Varză călită de post. Rețeta tradițională

Varză călită de post. Rețeta tradițională
Ne aflăm în zilele de post de Sfânta Maria, așa că o rețetă simplă, foarte gustoasă ar pute fi varza călită. Când nu este post, o puteți pune alături de o friptură.

Gospodinele noastre fac des varză călită și fiecare adaugă ingrediente și condimente pe care le preferă. Însă rețeta tradițională este cea mai ușor ușor de pregătit.

Varză călită de post. Rețeta tradițională

Varza călită se poate face în orice anotimp: cu varză acră sau cu varză nouă.

Ingrediente

  • 1 varză albă medie (între 1 și 2 kg);
  • 1-2 ardei grași;
  • 1-2 cepe albe medii;
  • 1-2 roșii medii;
  • 2-3 linguri de sos de roșii;
  • ulei, sare, piper – după gust.

Mod de preparare

Se toacă ardeii și ceapa. Se pun la călit în puțin ulei, la foc mic spre mediu, într-un vas mai mare. Când s-au mai înmuiat, asezonează cu sare și piper și adaugă roșia tăiată cubulețe.

Între timp, se spală și se toacă varza solzișori nu foarte mărunți. Acesta este secretul pentru cea mai bună varză călită de post. Frecați varza cu un praf de sare.

După 2-3 minute de când ați pus și roșia la călit, adăugați și pasta de tomate. Amestecați, puneți și un praf de boia afumată dacă vă place, puneți capacul și lăsați la foc mic.

Puneți și varza tocată în vasul în care se călesc legumele și amestecați ușor. Dacă nu încape toată din prima, puneți cât încape și, pe măsură ce se înmoaie, mai adăugați din când în când.

Lăsați varza la călit la foc mic, amestecând cam din 10 în 10 minute, și acoperită cu capac, ca să nu se ardă și să lase singură zeamă.

Spre final, pentru un plus de aromă, poți adăuga și alte condimente precum: cimbru sau frunză de dafin.

Dacă nu este o zi de post, varza călită poate fi garnitură la o friptură ori la cârnați afumați. De asemenea, în compoziție se poate pune cârnați afumați tăiați rondele, ori șuncuțită afumată tăiată feliuțe, percum și carne afumată.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre