Simona Ionescu / Redactor Șef

Veste tristă pentru adolescenții cu vicii. Vânzătorii le pot cere asta

Veste tristă pentru adolescenții cu vicii. Vânzătorii le pot cere asta
Un studiu arată că 30% din populația României este fumătoare, iar aproximativ 40.000 de persoane mor anual din cauza fumatului. În România, unul din patru copii au început să fumeze țigări la vârsta de 13 - 14 ani și unul din trei copii au început să fumeze la vârsta de 15 - 16 ani. În acest context, o nouă prevedere legislativă are ca scop restricționarea accesului tinerilor la produsele nocive.

Deși legislația actuală interzice vânzarea produselor din tutun și alcool minorilor, statisticile arată că foarte mulți dintre tineri intră în contact cu aceste substanțe cu mult înainte de a deveni majori.

Pentru a preveni consumul produselor din tutun și al băuturilor alcoolice în rândul minorilor, mai mulți parlamentari propun, printr-un proiect de lege, ca, în magazinele sau localurile ce comercializează astfel de produse, vânzătorii să poată cere actele de identitate ale clienților, pentru a verifica dacă aceștia au vârsta legală. Proiectul legislativ se află în dezbatere la Senat.

Amintim că Legea 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, cât și Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice urmează să fie modificate, potrivit proiectului legislativ aflat în dezbaterea senatorilor, miza fiind aplicarea interdicției de vânzare a tutunului și alcoolului către minori.

Ce prevederi noi vor include legile în dezbatere

Concret, proiectul legislativ stabilește introducerea în Legea 349/2002 a unei noi prevederi: „în vederea verificării vârstei cumpărătorilor de produse din tutun, vânzătorii din unităţile care comercializează produse din tutun vor putea solicita consultarea actelor de identitate ale cumpărătorilor”.

Totodată, Legea 61/1991 va fi modificată. Pe lângă servirea cu băuturi alcoolice, în localurile publice, a consumatorilor aflați în vădită stare de ebrietate, precum și a minorilor, va fi considerată contravenție și vânzarea băuturilor alcoolice tinerilor minori, cu vârsta sub 18 ani la magazine.

Prin urmare, pentru a verifica vârsta cumpărătorilor şi consumatorilor care solicita vânzarea, respectiv servirea cu băuturi alcoolice sau tutun, membrii personalului localurilor publice şi vânzătorii din unităţile care comercializează băuturi alcoolice le vor putea solicita tinerilor să se legitimeze. Cei ce nu vor respecta noua regulă privind interdicția de vânzare a băuturilor alcoolice tinerilor cu vârsta sub 18 ani vor risca amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei.

Statistici îngrijorătoare

– 15% dintre fumătorii adulţi din România au declarat că au început să fumeze înainte de a împlini 14 ani, iar 38%, înainte de a împlini 18 ani;

– 14,6% dintre copiii şcolarizaţi cu vârsta între 13 şi 15 ani fumează tutun, ceea ce înseamnă că aproximativ 90.000 de copii din această categorie de vârstă pot ajunge să fumeze zilnic;

– 8,2% dintre copii (13-15 ani) au folosit în ultimele 30 de zile ţigarete electronice;

– 3,1% dintre copiii şcolarizaţi (13-15 ani) au folosit în ultimele 30 de zile dispozitive electronice de încălzit tutunul.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre