Societatea Ornitologică Română (SOR) a încheiat anul acesta recensământul berzelor și, surpriză! Au fost numărate peste 1.400 de cuiburi noi. Potrivit unui comunicat, aplicaţia „Uite barza!”, dezvoltată de SOR cu sprijinul companiilor Enel, a înregistrat statistici record în 2020, utilizatorii introducând 4.938 de observaţii, dintre care 4.824 au fost validate de specialişti.
Dintre cele 3.575 de cuiburi recenzate, 2.327 se află pe stâlpii de electricitate, 1.173 de cuiburi sunt pe stâlpii de electricitate şi au suport metalic, iar restul sunt amplasate pe hornuri, acoperişuri şi în copaci.
„Diferenţa dintre numărul de observaţii introduse de utilizatori şi cifra finală de cuiburi unice recenzate apare din mai multe motive. În primul rând, pentru a înregistra un cuib în aplicaţia „Uite barza!”, este nevoie să te afli cât mai aproape de el şi să stai pe loc pentru o localizare exactă prin GPS. Este nevoie de completarea tuturor datelor solicitate de aplicaţie pentru ca specialiştii să poată valida cuibul.
Cum afectează spațiile verzi inteligența copiilor. Studiu în premieră
Cel mai titrat atlet din istoria Jocurilor Olimpice a ajuns în izolare
Pe de altă parte, acelaşi cuib poate să fie înregistrat de mai mulţi utilizatori. După ce au fost suprapuse toate aceste informaţii, s-a ajuns la cifra finală de 3.575 de cuiburi. În plus, comparativ cu anul precedent, observăm o utilizare mai bună a aplicaţiei ‘Uite barza!’. În 2020, doar 2,3% din totalul observaţiilor introduse au fost eronate, faţă de 13% în 2019”, a precizat coordonatorul proiectului derulat de SOR, Valentin Marin.
Câte berze au fost numărate anul acesta
Numărul de berze albe înregistrat în acest an a fost de 10.765, dintre care 5.326 sunt adulţi. Recensământul berzelor a fost realizat în perioada 5 iunie – 31 iulie 2020. În topul judeţelor cu cele mai multe cuiburi înregistrate se află Tulcea, cu 299, urmat de Dolj – 241, Constanţa – 240, Harghita – 223 şi Suceava – 200.
Topul localităţilor cu cele mai multe cuiburi înregistrate este condus de Sânsimion (Harghita) cu 61 de cuiburi, urmat de Siculeni (Harghita) – 43, Ostrov (Constanţa) – 41, Murighiol (Tulcea) – 36 şi Sâncrăieni (Harghita) – 34.
Proiectul „Uite barza!” este implementat de Societatea Ornitologică Română, cu sprijinul companiilor Enel din România. Din 2017 până în prezent, aplicaţia a fost descărcată de aproape 10.000 de utilizatori.
Sursa foto: SOR
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook