Simona Ionescu / Redactor Șef

Vom avea zăpadă de Crăciun și de Revelion? Prognoza meteo

Vom avea zăpadă de Crăciun și de Revelion? Prognoza meteo
Nici nu a trecut bine vara și ne gândim la sărbătorile de iarnă. Vom avea zăpadă de Crăciun și de Revelion? Ce spun specialiștii.

Oamenii s-au plictisit în perioada asta plină de restricții și ar vrea să petreacă, să se adune la aceeași masă cu familia și cu prietenii la sărbătorile de iarnă. Ce fel de iarnă de așteaptă?

Vom avea zăpadă de Crăciun și de Revelion?

Vremea de pe toată planeta s-a schimbat atât de mult, încât și specialiștii au început să facă tot felul de scenarii. Meteorologul Roxana Bojariu a anuntat prognoza meteo pentru iarna 2020 – 2021. Expertul ANM Roxana Bojariu spune ca vom avea parte de ierni din ce in ce mai calde.

“Nu se poate exclude apariția unor ierni reci, dar cel mai probabil este să avem ierni din ce în ce mai calde, cu episoade de viscol, temperaturi foarte scăzute. Chiar dacă vom vorbi despre episoade extreme scurte, impactul lor poate fi semnficativ. Nu trebuie neglijate fenomenele extreme atunci cand vorbim despre încălzirea globală. Intr-o iarna calda, este de ajuns un episod foarte scurt de viscol, care poate da peste cap intreaga economie”, a spus meterologul Roxana Bojariu.

Efectele încălzirii globale se fac resimțite și în România. În fiecare din ultimii ani, iarna  nu mai începe în decembrie, cum eram obinuiți, ci cu un decalaj de o lună. Potrivit meteorologilor, sunt șanse slabe să avem parte de o iarnă geroasă și plină de zăpadă anul acesta.

Unde sunt iernile de altă dată?

“Așadar, iernile geroase, cu troiene, sunt doar o amintire a generațiilor născute până în anii ’90. În ultimele două decenii, anotimpul rece a devenit din ce în ce mai blând”, a declarat  Roxana Bojariu, climatolog ANM.

Meteorologii ANM spun ca anul 2020 ar putea să fie cel mai călduros an de când se măsoară temperatura în România.

„Anul 2020 ar putea să detroneze anul 2016 ca cel mai călduros an începand cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, de când avem observații sistematice la nivel global”, a mai spus climatologul Roxana Bojariu.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre