Vrăjitorul Noii Zeelande a fost demis. Cine va mai apăra țara de vrăji și blesteme

Vrăjitorul Noii Zeelande a fost demis. Cine va mai apăra țara de vrăji și blesteme
Cine s-ar fi putut gândi că pe statele de plată ale autorităților unei țări, în secolul XXI, s-ar putea găsi un vrăjitor. Ei bine, se întâmplă, și vorbim de una din țările civilizate. Aproape un sfert de secol acesta a primit salariu.

Vremurile se schimbă însă, iar  acum vrăjitorul Noii Zeelande a fost demis. Despre acesta s-a spus că a protejat țara de farmece, blesteme și vrăji timp de 23 de ani, fiind angajat de stat și plătit, lunar, pentru serviciile sale.

Numele vrăjitorului este Ian Brackenbury Channell. Acesta are 88 de ani. El a fost contractat de consiliul orașului Christchurch, după ce, în ultimele decenii, el s-a asigurat de promovarea orașului prin „acte de vrăjitorie și alte servicii de vrăjitor”.

Singurul vrăjitor din lume angajat oficial și plătit de stat

Vrăjitorul s-a născut în Anglia dar a început să se ocupe vrăjitorie la scurt timp după ce a ajuns în Noua Zeelandă, în anul 1976. La început, consiliul a încercat să-l oprească, dar publicul a protestat. Apoi lucrurile s-au aranjat de la sine. Sau a făcut el o vrajă ca să le ajute să progreseze.

În anul 1982, Asociația Directorilor de Galerii de Artă din Noua Zeelandă l-a numit pe Ian Brackenbury Channell „o piesă de artă umblătoare”. Mai apoi, în anul 1990, prim-ministrul de la acea vreme, Mike Moore, l-a rugat să devină vrăjitorul oficial al țării. Așa că a fost angajat, de stat, cu acte în regulă. Salariul lui a fost stabilit la suma de 16.000 de dolari pe an, adică puțin peste 1.300 de dolari lunar.

„Sunt îngrijorat că vrăjitoriile tale nu sunt la dispoziția întregii țări. Sugerez să consideri să devii Vrăjitorul Noii Zeelande, Antarcticii și a altor regiuni din afară. Fără îndoială vor exista în viitor farmece, vrăji și blesteme la care un simplu prim-ministru nu va putea face față”, a scris Moore în cererea sa oficială.

Vrăjitorul a rămas să locuiască în Christchurch și, de acolo, a continuat să își facă magia, în beneficiul întregii țări, scrie The Guardian. Când se înregistrau perioade secetoase, vrăjitorul executa dansul ploii. Merge și în Australia, dacă era nevoie să intervină pentru a atrage norii. Eforturile sale au fost recompensate în anul 2009, de ziua Reginei.

Vrăjitorul Noii Zeelande a fost demis

Acum, The Guardian scrie că țara a decis să renunțe la serviciile vrăjitorului. Acesta a primit o scrisoare oficială de mulțumire pentru toți anii de activitate. A fost una dificilă pentru toată lumea, însă autoritățile au considerat că angajarea unui vrăjitor nu mai este în trend cu vremurile. Vrăjitorul va rămâne, însă, „o parte din istoria Christchurch”.

Vrăjitorul este destul de supărat de rezilierea contractului său de muncă. „Ei mă consideră plictisitor și bătrân dar nu mai există nimic ca mine în Christchurch. Eu cred că sunt supărați pentru că sunt niște oameni plictisitori care stau în birouri și că nimeni nu-i place, în timp ce toți mă plac pe mine”, a declarat acesta.

Fostul vrăjitor oficial al Noii Zeelande va apărea în continuare în spațiile publice din Christchurch și va sta la povești cu localnicii și turiștii. Centrul de Artă al orașului va organiza o expoziție în cinstea sa în această lună.

Sursa foto: Instagram