Simona Ionescu / Redactor Șef

Vreți să puneți „deoparte”? Finanțiștii spun: Cumpărați aur!

Vreți să puneți „deoparte”? Finanțiștii spun: Cumpărați aur!
Specialiștii în finanțe și economii recomandă achiziția de aur pentru plasarea unor „rezerve strategice”, în cazul celor care nu doresc neapărat să își lase banii în bănci.

La finele lunii trecute prețul aurului a atins un nivel record. În data de 28 iulie pe piețele asiatice, uncia de aur urcase la 1.981 dolari (aproximativ 1.668 euro). În cursul aceleiași zile, valoarea a scăzut, însă doar puțin.  Specialiștii în finanțe și economii recomandă achiziția de aur pentru plasarea unor „rezerve strategice”, în cazul celor care nu doresc neapărat să își lase banii în bănci. Pe de altă parte, așa cum istoria ne arată, în timpul oricărei crize, în timp ce prețurile scad și banii de devalorizează, prețul aurului crește.

Concluzia experților rămâne însă aceea că „frica de bani ieftini” este un factor principal în creșterea cererii de aur. Astfel de temeri cresc în special în perioadele de turbulențee economice. Care pot fi provocate și de intervenții ale guvernelor. Iar în 2020, aceasta includ, pe lângă răspunsurile haotice ale guvernelor la coronavirus și frământări civile.

Sfaturi de la specialiști

Într-un interviu din 2013, intitulat „Care este cheia pentru formarea prețurilor aurului?”, Robert Blumen, un inginer de soft format la Stanford cu background în științe economice prezintă câteva elemente care pot fi aplicate și azi.


Femeile din viața lui Ștefan Bănică. Cine e cea mai insistentă. Exclusiv

Ura! Finlandezii au găsit adevăratul leac anti mahmureală


1. „S-ar putea să existe o corelație statistică, de exemplu, un flux net într-un sector și prețuri mai mari (sau mai mici). Dacă cineva are un model statistic care funcționează, acesta este minunat. Dar nu este cauzal. Chiar dacă cineva a descoperit corelații de genul acesta, acestea vor fi coincidente cu prețul, mai degrabă decât predictive. Pentru a prognoza prețul, aveți nevoie de un indicator care să se deplaseze înaintea prețului”.

2. Se poate vorbi și de puterea minții, care cuprinde cuantificarea fluxurilor de aurpe segmente de piață, cum ar fi industria, bijuteriile, monedele și fondurile. Dar nu există o legătură între cantități și preț, așa cum consideră majoritatea oamenilor.

3. „Piața aurului nu este împărțită într-o piață pentru aurul care a fost extras anul acesta și o altă piață a aurului care a fost extrasă în anii precedenți. Cumpărătorului nu-i pasă dacă a cumpărat o uncie de aur extrasă recent sau a cumpărat de la cineva care a extras aur acum 100 de ani. Toți cumpărătorii concurează pentru a cumpăra și toți vânzătorii concurează pentru a vinde”.

4. „Aurul este în primul rând un atu. E devărat că o cantitate mică de aur este produsă și o cantitate foarte mică de aur este distrusă în uzul industrial. Dar raportul de producție stoc-anual este în intervalul 50 – 100: 1. Aproape tot aurul din lume care a fost produs începutul lumii este păstrat într-o formă sau alta”.

5. „Majoritatea cercetărilor de piață despre aur tratează cererea de schimb, care are avantajul că poate fi măsurată. Dar cererea de rezervare este mult mai relevantă pentru preț. Profilul cererii de rezervare în rândul persoanelor care dețin aur este principalul factor determinant al prețului aurului.

6. Astfel: „Prețul aurului este stabilit după preferințele investitorilor, care nu pot fi măsurate direct. Dar trebuie înțeleși principalii factori din lume care influențează preferințele investitorilor în raport cu aurul. Acești factori sunt rata de creștere a ofertei de bani, volumul și calitatea datoriei, incertitudinea politică, riscul de confiscare sau alte active posibile”.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre