Simona Ionescu / Redactor Șef

17 ianuarie, Sfântul Antonie cel Mare, prietenul femeilor necăsătorite. Tradiții aducătoare de bucurie

17 ianuarie, Sfântul Antonie cel Mare, prietenul femeilor necăsătorite. Tradiții aducătoare de bucurie
Unul dintre marii sfinți ai creștinătății, Antonie cel Mare este slăvit în fiecare an pe data de 17 ianuarie.

De ziua Sfântului, fetele și femeile necăsătorite merg la biserică și se roagă cu lacrimi în ochi ca Dumnezeu să le dea sufletul pereche și o căsătorie binecuvântată. Tot Sfântul Antonie este cel care vă scapă de farmece și vrăji, de aceea în fiecare marți e bine să țineți post.

Ocrotitorul orfanilor

Numit şi părintele monahilor, Sfântul Antonie cel Mare, care a trăit 85 de ani în pustiu, îi tămăduiește pe cei demonizați și îi vindecă pe bolnavi. Considerat ajutor al orfanilor, se spune că vine imediat în ajutorul celor care îl cheamă în ajutor.

De asemenea, Sfântul păzește pe toată lumea de primejdii și nenorociri. Din cele mai vechi timpuri, la biserica Sfântul Antonie din București, unde se află icoana făcătoare de minuni a Sfântului, oamenii fac un ritual pentru sănătate, vindecarea de boli, spargerea farmecelor și pentru ca sporul și bucuria să intre în viața lor.

Ritualul celor nouă marți

În fiecare săptămână, marți, scrieți un acatist și mergeți la biserică unde va fi citit de preoți. Se face acest lucru nouă marți la rând. A zecea marți se vine la biserică cu pâine, ulei, făină și orez și se mai scrie un acatist pentru mulțumire. Pâinea se va împărți la nouă persoane. După acest ritual, rugăciunile sunt împlinite.

Ce să faceți ca să aveți spor în casă

Potrivit tradiţiei, de sărbătoarea Sfântul Antonie nu se mănâncă de dulce. Pentru a avea un an bogat, credincioșii fac pachete cu alimente și haine pe care le impart oamenilor săraci. Fetele și femeile necăsătorite vin de ziua sfântului Antonie și se roagă la icoana acestuia cu multă speranță și lacrimi în ochi.

Iar Sfântul nu lasă pe nimeni fără să-I îndeplinească dorința, indiferent cât de grea ar fi. Sunt puțini cei care știu că Sfântul Antonie este și cel care trimite ploaie. Cine respectă această sărbătoare, va avea casa și ograda ocrotite.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre