De numele acestui desert cu totul ieșit din comun se leagă multe lucruri cu adevărat senzaționale.
Legenda neștiută celui mai iubit cozonac italian, Panettone
Sunt multe legende despre Pannettone, și toate au un lucru în comun. Prima dată un astfel de preparat a văzut lumina zilei la Milano. Gustul ieșit din comun a făcut ca ulterior renumele lui să depășească granițele Italiei și să ajungă din Franța în Germania, din SUA în Canada, până când l-au descoperit și românii.
Legenda cavalerului îndrăgostit
O primă legendă vorbește despre Ughetto degli Atellani, un cavaler din Milano care s-a îndrăgostit nebunește de fiica patiserului Toni, pe nume Adalgisa. Din iubirea pe care i-a purtat-o tinerei, acesta s-a deghizat într-un patiser și a inventat o pâine extrem de gustoasă, obținută din făină şi drojdie, unt, ouă, stafide şi bucăţi confiate de coajă de citrice.
Povestea celor doi a mers la următorul nivel și ducele de Milano, Ludovico il Moro Sforza a autorizat căsătoria celor doi și i-a încurajat să-și fac și o patiserie, intitulată sugestiv Pâinea lui Toni (Pan del Ton).
Pâinea ucenicului Toni, de doar 12 ani
O altă legendă îi atribuie Panettone-le unui ucenic de bucătar de doar 12 ani, care a inventat acest dulce din nevoie, la curtea ducelui de Milano, Ludovico Sforza. Istoria povestește că cel mic a fost lăsat de bucătarul șef să supravegheze cuptorul unde urma să se coacă frumusețe de pâini.
Pentru că era extrem de obosit, copilul a adormit câteva minute și s-a trezit într-un nor de fum. Toată pâinea s-a ars. Speriat, băiatul a văzut la un moment dat pe masă o bucată din aluatul folosit și, fără să stea pe gânduri, a adăugat câteva ouă și o bucată de unt, dar și puțină miere, bucăți confiate din coajă de portocală și stafide.
Nobilii au fost extrem de mulțumiți
Într-o mare grabă a amestecat totul și a introdus la cuptor. Când bucătarul șef a văzut dezastrul, a făcut o criză de nervi, dar pentru că timpul nu i-a permis să prepare o altă pâine, le-a servit oaspeților dulcele lui Toni. Spre surprinderea tuturor, nobilii din Milano au fost extrem de satisfăcuți întrebând cine a reușit un asemenea desert atât de bun. Așa a ajuns Pâinea lui Toni să fie de atunci nelipsită de pe mesele de sărbătoare ale italienilor.
Sursă foto: teo’s kitchen
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook