Simona Ionescu / Redactor Șef

8 Martie, Ziua femeii sau a mamei? Comuniștii și-au băgat nasul și aici

8 Martie, Ziua femeii sau a mamei? Comuniștii și-au băgat nasul și aici
Pe 8 Martie, femeile sunt sărbătorite pe toată planeta. Bineînțeles, primesc flori și mamele. Dar, ce sărbătorim de fapt? Comuniștii și-au băgat nasul și aici.

Totul a pornit acum 112 ani, în America, când femeile textiliste au făcut grevă la New York. Cereau condiții mai bune de muncă, dreptul la vot. Se întâmpla pe 28 februarie 1909, dar calendarul a fost schimbat.

8 Martie, Ziua femeii sau a mamei?

8 Martie, o zi importantă în toată lumea. Este sărbătorită femeia. Prima zi a femeii a fost marcată în SUA, la 28 februarie 1909, în amintirea grevei femeilor din industria textilă din New York, care avusese loc cu un an înainte.

În 1910, la Copenhaga, s-a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii. Data de 8 Martie a fost aleasă abia în 1913 şi a început să fie sărbătorită în tot mai multe ţări, în unele fiind declarată prin lege zi liberă.

Din acelaşi an, în Rusia, Ziua Femeii era sărbătorită în ultima duminică din februarie conform calendarului pe stil vechi, dar calendarul s-a schimbat, pe stil nou.

Tot în 1917, în a opta zi a lunii martie are loc greva femeilor de la Uzina Putilov din Petrograd care cereau încheierea războiului şi înlăturarea Ţarului, marcând practic începuturile Revoluţiei Bolşevice.

Din 1921, această zi devine sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică, în memoria evenimentelor care au precedat Marea Revoluţie din Octombrie.

8 Martie, Ziua Internațională a Femeii

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a sărbătorit pentru prima dată Ziua Internațională a Femeii pe 8 martie, în 1975, ca urmare a Anului Internațional al Femeii.

Din 1977, ONU a început să încurajeze toate țările din lume să adopte 8 martie ca zi pentru drepturile femeii.

8 Martie. Comuniștii și-au băgat nasul și aici

În țările din lagărul comunist, după cel de-Al Doilea Război Mondial, această zi era atribuită și zilei mamei. Practic femeile primeau flori și se bucurau de mai multă atenție.

Era ziua în care femeile beneficiau de un program redus, iar în unele instituții erau organizate momente artistice.

În România, 8 Martie e asociată mai mult cu ziua mamei, care de fapt e celebrată pe 3 mai

În România, această zi e asociată mai mult cu ziua mamei, care de fapt e celebrată pe 3 mai. În comunism, cea mai sărbătorită era Elena Ceaușescu, ”Suflet nobil si vibrant, mamă bună, om politic și prestigios savant”.

Femeile primesc pe lângă flori şi ciocolată. În Portugalia, ziua este sărbătorită cu petreceri la care au acces doar doamnele, iar în Polonia este prilej de a organiza diverse demonstraţii feministe.

După divizarea blocului comunist, 8 Martie și-a pierdut conotația politică și a adoptat un aspect ușor comercial, fiind ziua în care femeile primesc nu doar flori sau felicitări, ci și cadouri.


Cum petreceau românii în comunism. Se numeau ”ceaiuri”

Ce emisiuni pentru copii erau în comunism. În alb-negru. Video inedite

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre