Simona Ionescu / Redactor Șef

A murit Mihăilă Cofar, românul aproape ucis în conflictul româno-maghiar din 1990

A murit Mihăilă Cofar, românul aproape ucis în conflictul româno-maghiar din 1990
Românul despre care a vuit presa internațională, agresat în timpul incidentelor violente dintre români și maghiari de la Târgu Mureș, din 1990, Mihăilă Cofar, a murit. Rareș Bogdan a  transmis un mesaj emoționant.

Rareș Bogdan anunță decesul lui  Mihăila Cofar, românul bătut în timpul conflictelor interetnice de acum 30 de ani. „A murit Mihăilă Cofar, românul bătut în conflictul româno-maghiar din 1990. Avea 73 de ani. Drum bun printre stele, Mihăilă Cofar! S-a stins Mihăilă Cofar, românul mutilat în bătaie în urmă cu 30 de ani, în timpul evenimentelor de la Târgu Mureș!

Un român frumos și bun, uitat de autorități și de o țară care își uită prea repede adevărații eroi… Își iertase agresorul. Drum bun printre stele, prieten drag! Inima ta bătea pentru România Mare!”, a scris Rareș Bogdan pe Facebook.

Uitat de lume, a trăit în sărăcie

Mihăilă Cofar și-a trăit ultima parte din viață în sărăcie. Într-un articol publicat de Libertatea în urmă cu 10 ani, Cofar spunea care are doar un venit de 1.000 de lei pe luna. După ani petrecuți prin spitale și zeci de operații, Mihăilă Cofar trăia semiparalizat, aproape uitat de lume.

Conflictul dintre români și maghiari oprit de armată

Evenimentul tragic care i-a marcat viața a avut loc în 15 martie 1990, de ziua națională a Ungariei. Mai mulți etnici maghiari, alături de cetățeni veniți din țară vecină, au încercat să provoace populația română, profanând statuile lui Avram Iancu, de la Târgu Mureș, și a lui Nicolae Bălcescu, de la Sovata. Au fost înlocuite inclusiv inscripțiile în limba română de pe monumente. Agitatorii au cântat cântece provocatoare, care aminteau de Ungaria Mare.

Replică românilor a venit pe 19 martie: sediul UDMR din Târgu Mureș a fost devastat, iar unul din liderii comunității maghiare, Andras Suto, a fost bătut. Apoi maghiarii au arborat steagul Ungariei pe primăria din Târgu Mureș, au pus stăpânire pe prefectura și au declarat orașul ocupat.

În replică, românii au organizat un miting de protest, soldat cu ciocniri fizice violente între protestatari. Oamenii au venit pregătiți de război, cu topoare, bâte, cuțite. Starea de asediu a ținut până pe 21 martie 1990, când trupele armatei au intrat cu tancuri și cu blindate în oraș.

Bilanțul evenimentelor:  5 morți (2 români și 3 maghiari), 278 de răniți și o biserica ortodoxă incendiată. Cel mai grav rănit a fost Mihăilă Cofar, care a ajuns la spital în comă. Spitalizarea lui a durat luni de zile, bărbatul a suferit o serie de intervenții chirurgicale, iar când a fost externat, în final, era afectat pe viață.

Sursa foto: Facebook, Libertatea

David Beckham a îmbătânit cu 30 ani! Ce i-a adus peri albi unei asemenea vedete?

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre