Rețeaua de activiști americani Environmental Working Group a publicat Dirty Dozen, clasamentul care arată cele mai contaminate fructe și legume.
Din păcate, pe primul loc în clasament sunt, ca și anul trecut, gustoasele și apetisantele căpșuni, care conțin multe pesticide. Acestea sunt urmate de spanac, broccoli și varză, apoi urmează nectarinele, merele și strugurii. Ultimele pe lista alimentelor contaminate sunt arderi gras și cel iute, dar și cireșele.
Ce afecțiuni puteți căpăta dacă veți consuma fructe și legume contaminate
Potrivit publicației Supereva, au fost realizate numeroase studii care au scos la iveală faptul că legumele și fructele contaminate dăunează grav sănătății, existând cazuri în care persoane s-au îmbolnăvit de astm, diabet și chiar cancer.
Nu consumați cojile fructelor
Specialiștii recomandă ca fructele și legumele să nu fie niciodată consumate fără a fi spălate așa cum trebuie, pentru că riscul de contaminare va fi mult mai mic. De asemenea, nu se recomandă să le consumați dacă sunt conservate în plastic și trebuie să vă spălați pe mâini înainte și după ce le atingeți. Eliminați întotdeauna părțile deteriorate dintr-un fruct, pentru că acolo se adună cele mai multe bacterii. Deși au multe vitamine, ar fi bine dacă nu ați consuma cojile fructelor.
Cum se spală corect fructele și legumele
Pentru a neutraliza pesticidele și fungicidele, specialiștii recomandă să le spălați cu bicarbonat de sodiu, sare și oțet. O mână de cercetători de la universitatea din Massachusetts a demonstrat că bicarbonatul elimină în doar două minute mai multe pesticide decât o face apa, dar e nevoie de 15 minute.
Puneți fructele în apă cu bicarbonat, lăsați un sfert de oră, apoi clătiți cât se poate de bine cu apă. Dacă fructele sunt perisabile, precum căpșunile, țineți în apă doar două, trei minute, apoi treceți printr-un jet puternic de apă. Puteți folosi o lingură cu bicarbonat la cinci litri de apă. Dacă fructele și legume au pământ, întâi spălați cu apă rece, apoi introduceți în soluția cu bicarbonat, apoi clătiți din nou cu apă.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook