Simona Ionescu / Redactor Șef

 Rețetă de tort ucrainean cu fructe de pădure

 Rețetă de tort ucrainean cu fructe de pădure
Aceasta este o rețetă pentru o prăjitură cu adevărat specială și suculentă, care cucerește gurmanzii imediat. Va fi gata de pe o zi pe alta, dar merită efortul.

Este foarte colorată prăjitura aceasta. Tortul ucrainean cu fructe de pădure se prepară în mai mulți pași, însă niciunul nu este foarte complicat.

Ingrediente pentru tort ucrainean cu fructe de pădure

Blat: 75 g gălbenușuri de ou (~4 buc.)

70 g zahăr pudră

10 g pudră de vanilie

150 g albușuri de ou (~4 buc)

2 g sare grunjoasă

70 g zahăr pudră

120 g de făină de toate tipurile

20 g amidon de porumb

3 g praf de copt

Blat – compot de fructe de pădure: 12 g gelatină alimentară

72 g apă rece

100 g suc de zmeură

80 g apă

30 g de zahăr pudră

130 g fructe de pădure (zmeură, afine, mure, afine, mure, căpșuni sălbatice)

Spumă de fructe de pădure: 8 g gelatină alimentară

48 g apă rece

45 g afine

45 g zmeură

65 smântână densă 33-36% (1)

80 g ciocolată albă 28-30% (bucăți)

80 g smântână densă 33-36% (2)

50 g afine

Cremă de brânză cu glazură de vanilie: 500 g de cremă de brânză 60-70%.

250 g de smântână 33-36%

70 g zahăr pudră

5 g pudră de vanilie

Lapte cu vanilie pentru însiropat: 120 g lapte 3,2%.

100 g zahăr tos

5 g pudră de vanilie

Cremă de unt pentru acoperire: 100 g de unt 82,5%.

40 g zahăr pudră

5 g pudră de vanilie

300 g cremă de brânză 60-70%.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marusya Manko (@marusya.manko)

Mod de preparare

Se începe prepararea blatului. Bateți gălbenușurile de ou cu 70 g de zahăr și 10 g de pudră de vanilie până obțineți o masă ușoară și pufoasă. Se bat albușurile împreună cu sarea până devin spumoase. Adăugați zahărul pudră în mai multe reprize și bateți bezeaua până obțineți vârfuri de consistență medie. Într-un castron mare, combinați gălbenușurile bătute cu bezeaua cu mișcări circulare mai lente. Se combină făina cu amidonul de porumb și praful de copt, se cerne printr-o sită, se adaugă la masa de ouă în 2 – 3 reprize și se amestecă cu grijă până la omogenizare.

Se tapetează un inel de tort de 18 cm cu hârtie pergament, se toarnă aluatul și se bagă în cuptorul preîncălzit la 180 °C. Coaceți timp de 30 – 45 de minute până când este gata. Lăsați blatul să se răcească, scoateți-l din formă, înfășurați-l în folie alimentară și puneți-l în frigider timp de 6 – 8 ore, de preferință peste noapte. Se taie în trei straturi de 2 cm grosime.

Blatul-compot va ajunge la congelator

Pentru blatul de compot se pasează 140-180 g de zmeură cu o furculiță, se călesc și se scurge sucul. Se înmoaie gelatina în apă rece și se lasă să se umfle. Se toarnă 100 g de suc de zmeură și 80 g de apă într-o cratiță, se adaugă zahărul și se aduce la fierbere.

Se ia de pe foc, se răcește puțin, se adaugă masa de gelatină, se amestecă bine și se toarnă într-un inel de tort de 16 cm (acoperiți în prealabil fundul inelului cu folie alimentară). Aranjați deasupra fructele de pădure și puneți la frigider timp de 6-8 ore. Scoateți compotul din inel, înfășurați-l în folie alimentară și puneți-l în congelator timp de 30-40 de minute înainte de a-l asambla.

Cum se prepară spuma de fructe

Pentru spuma de fructe, înmuiați gelatina în apă rece și lăsați-o să se umfle. Prelucrați afinele și zmeura într-un blender și treceți-le printr-o sită. Se toarnă 65 g de smântână (1) într-o cratiță și, amestecând, se aduce la 60-65 °C. Se adaugă masa de gelatină și se amestecă până când se dizolvă.

Se toarnă amestecul peste ciocolată, se lasă deoparte timp de 30 – 40 de secunde și se amestecă până la omogenizare. Se adaugă piureul de fructe de pădure și se amestecă din nou bine. Se bate smântâna rece (2) până face vârfuri foarte moi, apoi se încorporează ușor ciocolata și masa de fructe de pădure în mai multe reprize.

Turnați spuma aceasta într-un inel de 16 cm (acoperiți în prealabil partea de jos a inelului cu folie alimentară). Aranjați afinele deasupra. Se lasă să se răcească și se pune la congelator timp de 2 – 3 ore. Se scoate din inel, se înfășoară în folie alimentară și se pune la congelator pentru încă 5 – 7 ore.

Glazură de cremă de brânză cu vanilie

Puneți brânza de vaci bine răcită și smântâna în bolul mixerului. Adăugați zahărul și pudra de vanilie, bateți cu ajutorul unui mixer până când s-a format o masă omogenă, stabilă și cremoasă.

Pentru crema de unt, bateți untul moale, zahărul și pudra de vanilie la viteză mare până obțineți o masă ușoară și pufoasă. Reduceți viteza și adăugați treptat crema de brânză rece, amestecați până când devine omogenă și netedă.

Asamblarea tortului ucrainean

Se aplică 1/3 din laptele de însiropat pe primul strat de blat. Apoi transferați 1/2 din glazură într-o pungă de patiserie și întindeți-o uniform pe întreaga suprafață a pandișpanului, lăsând o parte pentru margine. Așezați compotul în centru, apoi completați cu cremă pe margini.

Acoperiți cu un al doilea strat de blat, pe care îl însiropați, apoi puneți deasupra lui glazura rămasă, după care așezați spuma de fructe în centru și completați pe margine puțină glazură, de jur împrejur. Se acoperă cu un al treilea strat de blat. Este momentul în care vă recomandăm să înfoliați tortul în folie alimentară și să însiropați cu restul de lapte rămas, ultimul strat de blat.

Puneți tortul în frigider timp de 10 – 12 ore. Înainte de servire se acoperă cu un primul strat de cremă de unt, se netezește și se dă la frigider pentru 30-40 de minute. Apoi se acoperă cu un al doilea strat subțire de cremă de unt la temperatura camerei și se netezește bine. Se decorează cu fructe de pădure.

Sursa: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre