Simona Ionescu / Redactor Șef

Când Putin va cădea, lumea va celebra cu un Tort Napoleon. Semnificația acestei prăjituri rusești e impresionantă

Când Putin va cădea, lumea va celebra cu un Tort Napoleon. Semnificația acestei prăjituri rusești e impresionantă
Tortul Napoleon este un desert rusesc, fin și elegant, ale cărui începuturi sunt plasate undeva pe la prima jumătate a secolului al XIX-lea, perioada care a și inspirat denumirea prăjiturii.

Tortul acesta a fost făcut pentru prima dată în cinstea aniversării a 100 de ani de la izgonirea lui Napoleon Bonaparte din Rusia. Prăjitură sofisticată, tortul are multe straturi, iar forma triunghiulară a lui se aseamană cu tipul de bonetă purtată de celebrul lider politic și militar al Franței, Napoleon Bonaparte.

Celebrul tort în forma în care noi știm azi, ar fi fost creat la Moscova în 1912, într-un moment în care se celebrau 100 de ani de la expulzarea trupelor lui Napoleon din Rusia. În același timp, prăjitura cu cremă de smântână a primit formă de triunghi, pentru a scoate în evidență celebra pălărie din Napoleon.

Rețeta pentru tortul Napoleon

Nu este chiar simplu de preparat, însă e logic și merită efortul. Vă prezentăpm rețeta Dor de bun pentru tort Napoleon.

Ingrediente aluat foietaj rapid: 400 g făină, 250 g unt ( de la congelator), 110 ml apă rece, 1 ou, 2 lingură de oțet 6 %, ½ linguriță sare

Ingrediente cremă de vanilie cu mascarpone: 600 ml lapte, 130 g zahăr, 40 g amidon de porumb, 40 g făină, 2 gălbenușuri și un ou, 50 g unt, vanilie, 250 g mascarpone, gem de zmeură ( opțional )

Mod de preparare foi: Amestecăm oul, sarea și oțetul cu apa foarte rece. Punem făina pe masă și radem peste făină untul congelat, și apoi amestecăm bucățile de unt ca să fie acoperite cu făină. Turnăm lichidul pregătit mai devreme , și adunăm un aluat cât mai rapid posibil, fără să plămădim sau să amestecam minuțios ( cu cât mai puțin amestecăm aluatul cu atât mai bine) Adunăm toată compoziția o punem într-o pungă sau o învelim într-o peliculă alimentară, punem la congelator pentru 15 minute sau la frigider 45-60 min. Aluatul obținut îl împărțim în 10 bucăți egale și le modelăm puțin in formă de sferă. Întindem aliatul foarte subțire decupăm cu cerc de 18-20 cm și punem pe o tavă de copt împreună cu aluatul rămas în urma decupării și coacem la 200 C până de rumenește foarte bine.

Mod de preparare cremă:  Amestecam oul cu gălbenușurile, zahărul, făina, amidonul, vanilie până obținem o compoziție omogenă fără cocoloașe. Într-o cratiță cu fundul gros, adăugăm laptele și când începe să fiarbă turnăm jumătate în compoziția de ou, după care amestecul de lapte și compoziția de ou se toarnă în laptele rămas în cratiță și amestecăm în continuu. Atunci când crema se îngroașă complet adaugăm untul și amestecam bine, punem crema într-un vas și acoperim cu pelicula la contact. Și când se răcește adăugăm mascarpone pe care îl încorporăm cu un mixer.

Asamblare: Se lucrează ideal într-o formă de tort cu pereți detașabili. Puneți în bază o foaie de tort, apoi cremă, încă o foaie, alt strat de cremă, și așa până la final. Opțional, între straturi, strecurați și gem de căpșuni peste crema de vanilie. Când ați folosit toate foile, întreg tortul se acoperă cu cremă de vanilie rămasă și se decorează folosind resturile de foi de tort fărâmițate.
Tortul se lasă frigider pentru minim 5 ore sau peste noapte, înainte de a fi servit. Și se servește, obligatoriu, în felii de formă triunghiulară.

Sursa: Instagram / Dor de bun

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre