Simona Ionescu / Redactor Șef

Minciuni ale istoriei și adevărul din spatele lor. Napoleon nu era mic de înălțime

Minciuni ale istoriei și adevărul din spatele lor. Napoleon nu era mic de înălțime
Din multitudinea de minciuni ale istoriei, am cules câteva pentru a le dărâma mitul, odată pentru totdeauna. Printre altele, în timp ce există posibilitatea ca Newton să fi fost lovit de vreun măr, măcar o dată în viață, acest lucru nu a avut vreo legătură cu descoperirea gravitației.

Cu toții am studiat istoria la școală, predată de profesori, sau am învățat-o din serialele de epocă pe care le-am vizionat de-a lungul anilor. Ceea ce trebuie spus este că, deși se bazează pe descoperiri clare, istoria poate fi de multe ori și eronată, mai ales când se transmite de la unul la altul, prin viu grai. Iată câteva minciuni ale istoriei și adevărul din spatele lor. 

Napoleon nu era mic de înălțime 

Să începem cu ceea ce vi s-a spus, Napoleon a cucerit Europa pentru a compensa faptul că era scund. Un lucru este adevărat, insațiabila sete a lui Napoleon de a cuceri pământul ar putea fi caracterizată ca și „comportament social excesiv de agresiv sau dominator”, ceea ce se află în definiția unui complex Napoleon. 

Când Napoleon a murit, corpul său a fost măsurat de membrii anturajului său. Dar au folosit un indicator englezesc, care era mai lung decât cel francez. Istoricii sunt de acord că măsurarea înălțimii de 1,57 metri pe care au înregistrat-o era incorectă, iar el avea într-adevăr o înălțime de 1,67 de metri, care era la un centimetru de înălțimea medie în acele zile.

Albert Einstein nu a fost un student slab la învățătură 

Undeva, cândva pe parcursul istoriei, s-a răspândit teoria conform căreia Einsten ar fi fost un student slab pregătit cândva. Nimic nu poate fi mai neadevărat, de fapt. Einstein putea vorbi fluent latina și greaca până la vârsta de 11 ani și a învățat franceza din capriciu. În 1984, cercetătorii au spulberat în sfârșit mitul atunci când i-au văzut notele și au făcut o descoperire uimitoare.

Einstein a primit note de „1” din „6”, care a fost cea mai bună notă posibilă, la aproape fiecare buletin de raport pe care îl avea. Problema este că școala și-a schimbat politica undeva pe parcurs și „6” a devenit cea mai bună notă, în timp ce „1” a fost cea mai proastă. Primii biografi au stabilit că a respins matematica, ceea ce este total neadevărat. 

Lui Newton nu i-a picat vreun măr în cap când a descoperit gravitația 

Povestea este următoarea. În 1666, un tânăr de 22 de ani, Isaac Newton, se plimba prin grădina mamei sale la casa familiei lor din Lincolnshire, Anglia. Newton era ușor enervat că nu putea contempla misterele universului la Cambridge, unde lucra, deoarece un focar de ciumă provocase o evacuare. El contempla Luna și Pământul și relația dintre dimensiunea și mișcarea lor. S-a așezat pe o bancă sub un măr și, în timp ce un măr a căzut din copac și l-a lovit la cap, a avut un moment de „eureka”. Pământul atrăsese mărul folosind gravitația.

Newton a petrecut câțiva ani inventând ecuația și procesele care ar explica în cele din urmă gravitația, dar povestea unui măr care l-a lovit în cap nu a apărut nicăieri în opera sa. Cele mai bune relatări ale poveștii provin de pe vremea când era bătrân și a folosit povestea ca o anecdotă distractivă.  

Savanții susțin în mare măsură că Newton se distra puțin cu adevărul atunci când a spus această poveste și, de fapt, versiunile sale nu au inclus niciodată mărul care i-a căzut pe cap. Cu toate acestea, cercetătorii sunt de acord că mărul, care încă există și crește mere până în prezent, a avut într-adevăr un impact profund asupra descoperirii gravitației de către Newton.

Foto: Facebook

Jeff Bezos nu mai are pe ce să dea banii. Care este ultima achiziție în valoare de 500 milioane de dolari

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre