Actorul Valentin Uritescu a ajuns la un cămin de bătrâni. Are 80 de ani

Actorul Valentin Uritescu a ajuns la un cămin de bătrâni. Are 80 de ani
Îndrăgitul actor Valentin Uritescu a sărbătorit 80 de ani pe un pat de spital. O boală cumplită îi macină trupul, Parkinson, de când avea doar 33 de ani. Suportul lui a fost familia, dar acum are mai mult ca oricând nevoie de supraveghere medicală.

Actorul Valentin Uritescu (80 de ani) s-a retras din activitate de mai mulți ani, de când boala Parkinson nu i-a mai permis să joace. Acum, s-ar afla internat la un cămin care oferă servicii persoanelor în vârstă.

Actorul Valentin Uritescu a ajuns la un cămin de bătrâni

Valentin Uritescu a prezentat primele simptome ale bolii Parkinson, încă de la vârsta de 33 de ani. În timp, boala a avansat, iar în prezent sunt zile în care actorul nici nu poate să vorbească. În căminul de bătrâni, el primește îngrijirea adecvată pentru această boală și se află aici de aproximativ doi ani, scrie evz.ro.

Valeria Uritescu, soția artistului, este în vârstă, iar fiul său, Bogdan, este prins cu mai multe proiecte și nu are prea mut timp liber. Valentin Uritescu ar primi îngrijirea și medicația necesare.

Deși s-ar afla într-o stare gravă, membrii familiei actorului mai speră că, la un moment dat, Valentin Uritescu se va simți mai bine și va reveni acasă. Actorul și-a făcut testamentul în urmă cu mai bine de un deceniu, când s-a hotărât să nu mai apară pe scena nici unui teatru din România.

Valentin și Valeria Uritescu s-au cunoscut în anii ’60, într-un tramvai din Brăila

Ce spunea soția artistului

„E lucid, dar are şi zile în care soţul meu nu poate vorbi. Recunoaşte lumea din jur, dar de multe ori pur şi simplu nu poate vorbi. Alternează zilele bune cu cele proaste, iar chestiunea asta pare constanta ultimilor ani. Ce mă îngrijorează foarte tare este faptul că nu avem o predicţie asupra stării sale viitoare.

Pur şi simplu, nimeni nu poate anticipa care va fi ziua sau zilele acelea bune şi când vor urma cele rele”, spunea Valeria Uritescu pentru impact.ro.

Valentin și Valeria Uritescu s-au cunoscut în anii ’60, într-un tramvai din Brăila. Actorul era angajat la teatrul ”Maria Filotti”, iar ea era laborantă la combinat și își făcuse abonament la teatru. ”Văzusem spectacolul Sfântul Ioan, unde Valentin interpretase un personaj plin de sensibilitate, şi-l plăcusem foarte mult. În tramvai mă privea mereu. Mi-am zis: Doamne, n-am eu norocul să mă agaţe! A coborât odată cu mine, m-a invitat la o prăjitură şi m-a întrebat dacă mă poate conduce până acasă. La despărţire m-a sărutat pe obraji şi mi-a părut rău că nu a făcut-o pe gură”, a povestit Valeria Uritescu.

Ce este boala Parkinson

Parkinson este o boală neurodegenerativă (ține de sistemul nervos), care afectează funcțiile motorii ale corpului. Cei care suferă de Parkinson încep să se miște mai greu, să se deplaseze, să vorbească și să gesticuleze cu dificultate.

La început, semnele bolii nu sunt foarte vizibile și pot fi trecute cu vederea, fiind puse adesea pe seama oboselii ori a vârstei. Pe măsură ce boala evoluează, simptomele devin tot mai pronunțate și încep afecteze calitatea vieții celui ce suferă de Parkinson.

Această boală nu este vindecabilă. Există medicamente ce contribuie la ameliorarea manifestărilor. Indiferent de tratamentul ales, odată ce a fost declanșată, boala Parkinson nu poate fi complet vindecată.


Aniversare în spital pentru Valentin Uritescu. Ce spune soția despre starea artistului

Valentin Uritescu, mărturisiri șocante despre boala care s-a instalat la 33 de ani și l-a doborât acum

Recomandarile noastre