Ouăle sunt mâncarea perfectă. Sunt accesibile și ușor de gătit, sunt ieftine și pline de proteine. Dar rămân și un aliment controversat, informează BBC.
Ouăle au numeroase beneficii. De exemplu, adăugate unei salate, cresc conținutul de Vitamina E. De asemenea, e dovedit faptul că ne protejează împotriva Alzehemerului. Consumate responsabil, ouăle ajută ficatul. În plus, datorită conținutului de luteină ajută la îmbunătățirea vederii. Majoritatea studiilor sunt favorabile consumului de ouă. Însă, există și anumite detalii care ar trebui să ne pună în gardă.
Adevărul despre colesterol
Un gălbenuș de ou conține 185 de miligrame de colesterol. Această cantitate reprezintă mai mult de jumătate din necesarul zilnic. Colesterolul este o grăsime produsă de ficat și intestine care se depune pe fiecare celulă a corpului uman. Colesterolul este absolut necesar și benefic în construcția membranei celulare.
„Burebista”, filmul care l-a băgat în spital pe actorul Ion Dichiseanu
Cum îți amenajezi bucătăria perfectă. Avem cele mai tari ponturi
Corpul produce doar o parte a colesterolului necesar, iar restul trebuie obținut din alimente. De aceea e necesar să știm care sunt alimentele cu conținut de colesterol, pentru a le consuma în cantitățile benefice.
Cercetătorii americani, care au realizat numeroase studii, au concluzionat că atunci când vine vorba de consumul de ouă și bolile de inimă, colesterolul din acestea nu prezintă o amenințare. Și că, din contra, acest colesterol poate fi chiar benefic pentru organism. Anul acesta, un nou studiu, care a implicat 30.000 de persoane, a arătat că jumătate de ou în plus față de cantitatea normal admisă, poate crește riscul bolilor de inimă sau chiar al decesului.
Câte ouă puteți mânca
Totuși, acest studiu trebuie comparat cu altele mai vechi, amintim un studiu realizat în China pe jumătate de milion de adulți, care a concluzionat că ouăle sunt benefice pentru sănătatea noastră, reușind să scadă riscul bolilor de inimă.
Numărul de ouă pe care le puteți mânca poate fi calculat doar în funcție de restul dietei și dacă faceți exerciții. Astfel, o persoană care mănâncă puțină carne sau pește, trebuie să consume mai multe ouă, pentru a-și crește aportul proteic. Cineva care face constant sport, poate mânca mai multe ouă, dar mai ales albuș, acesta fiind principala sursă de proteine. Persoanele supraponderale sunt sfătuite să evite gălbenușurile, deoarece acestea conțin multe grăsimi.
Ceea ce e important e să alegeți ouă care provin de la găini crescute cât mai natural, iar despre acest lucru puteți găsi informații aici. De asemenea, Rețete și vedete a scris despre cum puteți deosebi ouăle proaspete de cele vechi.
Sursa: Pixabay / Alessandro Squassoni
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook