Simona Ionescu / Redactor Șef

Alertă. Noi descoperiri științifice tulburătoare. Ce se întâmplă cu copilul unei mame atunci când face acest gest!

Alertă. Noi descoperiri științifice tulburătoare. Ce se întâmplă cu copilul unei mame atunci când face acest gest!
Toate mamele trebuie să citească informația și să o rețină. Noi descoperiri științifice arată ce se întâmplă cu copiii care au mame fumătoare.

Întotdeauna femeilor li s-a recomandat să se oprească din fumat, dacă aveau acest viciu, în momentul în care rămâneau însărcinate. Studiile au arătat că fumatul în timpul sarcinii are efecte negative asupra fătului. Un studiu recent a descoperit cum e afectată vederea copiilor ale căror mame au continuat să fumeze în cele nou luni cât au fost însărcinate cu ei.

Fumatul în timpul sarcinii creşte semnificativ riscul de morbiditate oculară pe termen lung la nou-născuţi, transmite o echipă de cercetători israelieni de la Centrul Medical Soroka, informează agenţia Xinhua. Aceștia au realizat un studiu extins împreună cu Universitatea Ben Gurion. Concluzia cercetării a fost aceea că fumatul în timpul sarcinii creşte cu 40% riscul de afecţiuni oculare pediatrice, comparativ cu acei copii ale căror mame nu au fumat în timpul sarcinii.

Constatarea se bazează pe observarea situației medicale a 250.000 de nou-născuţi. Potrivit cercetătorilor, fumatul în timpul sarcinii afectează cantitatea de oxigen care ajunge la făt. Acest lucru reprezintă un factor de risc pentru complicaţii obstetricale şi riscuri postpartum.

O gravidă din cinci fumează. Copiii lor sunt în pericol

Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 15% dintre femeile din țările dezvoltate fumează. Acest lucru reprezintă o problemă medicală majoră, deoarece fumatul nu afectează doar sănătatea femeii, ci, în cazul unei sarcini, poate afecta și sănătatea viitorului copil.

Statistic, la momentul actual, o femeie însărcinată din 5 fumează pe tot parcursul sarcinii. Fumul țigărilor conțin peste 2.500 de compuși chimici, iar principalii constituenți ai tutunului trec bariera placentară și ajung la făt, afectând dezvoltarea acestuia. Fumatul matern este un important factor de risc pentru dezvoltarea astmului bronșic, a bronșitei și pneumoniei la copil, a riscului de malformații, probleme de comportament precum ADHD (attention deficit/hyperactivity disorder) sau de moarte intrauterină.

Un studiu recent făcut în Suedia susține ca bebelușii mamelor care au fumat în primele săptămâni de sarcină sunt supuși unui risc cu 40% mai mare să sufere de autism, comparativ cu cei ai mamelor nefumătoare.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre