Simona Ionescu / Redactor Șef

Cea mai nouă metodă pentru a te lăsa de fumat

Cea mai nouă metodă pentru a te lăsa de fumat
Tutunul este singurul produs consumat legal care poate ucide până la jumătate din cei care îl folosesc ca atare. Cu toate acestea, consumul de tutun este frecvent în întreaga lume datorită prețurilor relativ scăzute, a comercializării agresive și răspândite, a lipsei de conștientizare privind pericolele sale și a politicilor publice de control diverse și inconsistente.

Numai în America, unde numărul fumătorilor a scăzut în ultimii 50 de ani, continuă să fumeze 40 de milioane de oameni. Conform ultimelor descoperiri, renunțarea la fumat este tot mai simplă. E la îndemâna oricui care are un dram de voință.

„Chiar şi în cazul utilizării înlocuitorilor de nicotină, recidiva este frecventă. Noi metode de intervenţie sunt extrem de necesare pentru a ajuta milioane de oameni care doresc să renunţe însă nu sunt capabili să o facă”, a declarat a Michael Sayette, de la Universitatea din Pittsburgh, au torul unui interesant studiu.

La studiu au participat 232 de fumători, cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani, care nu au încercat să se lase de fumat. Pe durata cercetării, aceștia nu au utilizat niciun înlocuitor de nicotină, precum gumă sau ţigări electronice.


Dieta cu alune și nuci te scapă de kilogramele nedorite

Cum vede lumea un guru al modei, la aproape 100 de ani


Oamenii de ştiinţă au descoperit că dorinţa de a fuma s-a diminuat după ce subiecţii au fost puși să adulmece arome plăcute. Printre acestea:  precum ciocolată, lapte, mentă, lămâie sau vanilie.
„Utilizarea mirosurilor plăcute pentru întreruperea rutinei asociate fumatului ar fi o metodă distinctă şi nouă pentru reducerea poftei (de a fuma), iar rezultatele noastre în acest sens sunt promiţătoare”, a precizat Sayette.

Se pare că mirosurile plăcute acţionează prin îndreptarea atenţiei fumătorilor de la nevoia de nicotină. Mai exact, atenția lor e îndreptată spre amintiri asociate cu aromele respective. De exemplu, mirosul de mentă le-a amintit unora dintre fumători de vacanţele de Crăciun petrecute în copilărie acasă la bunici.

„Studiul nostru sugerează că utilizarea mirosurilor plăcute demonstrează rezultate promiţătoare pentru controlul nevoii de nicotină la indivizii care încearcă să se lase de fumat”, a precizat cercetătorul studiului publicat în  Journal of Abnormal Psychology.

Sursa foto: Pixabay / Sam Williams Phoho

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre