Alexandru Arșinel, de la „copilul gras care nu scotea o vorbă”, la marele actor de comedie

Alexandru Arșinel, de la „copilul gras care nu scotea o vorbă”, la marele actor de comedie
Născut la Dolhasca, în Suceava, unul dintre cei mai mari actori de comedie din România povestește ce porecle avea în copilărie, dar și drumul până a ajuns să fie recunoscut de toată lumea pe stradă.

Alexandru Arșinel este un actor de comedie care a contribuit la teatrul de revistă, televiziune şi film. Cu amuzament, şi-a amintit că în copilărie nu avea talent, ba chiar primise poreclele de „Mutu” şi Buflea”.

„Eram gras, nu scoteam o vorbă că nu cumva să râdă lumea de mine. Totuşi, elev fiind la Şcoala tehnică, profesorul de română mi-a încredinţat un rolişor (eram un june-prim care trebuia să se însoare cu faţa preşedintelui „colectivei”) într-o piesă de teatru care m-a salvat de la repetenţie. După ce m-a văzut jucând, profesorul de rusă m-a trecut clasa”, povestește Arşinel în cartea „Stela Popescu şi Alexandru Arșinel. O pereche fără pereche”.

Etapele din carieră

Mama sa a fost cea care l-a încurajat să dea admiterea la Facultatea de Teatru din Bucureşti. Iar de acolo, doar ambiția l-a făcut să ajungă marele actor de astăzi.

„Cum majoritatea colegilor mei de figuraţie, mai vechi în teatru, mă persiflau şi mă tratau ca pe un nou-venit nepriceput, mi-a venit o idee: ce-ar fi ca eu să intru la IATC şi «ăştia» nu? Am început să mă pregătesc de unul singur, învăţând toate monoloagele din piesele în care jucam ca figurant…”, mai spune actorul.

În 1962, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, iar cinci ani mai târziu a început să joace la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” şi la Grădina Boema. După acest debut, au început să curgă zeci de roluri și spectacole cu mii de reprezentații.

În televiziune a făcut primul pas în 1960, după ce a prezentat cu Cici Dumitrache un spectacol televizat, în regia lui Valeriu Lazarov.

Colaborarea cu Stela Popescu

Începând cu 1978, Alexandru Arşinel începe să joace alături de Stela Popescu în spectacolele Teatrului „Tănase” de la Grădina Boema, pe savuroasele texte ale lui Mihai Maximilian, cel de-al soţ al Stelei.

„În 1971, a venit la mine acasă Tudor Vornicu şi mi-a spus că este momentul să facem show-uri de televiziune. Aşa am început să lucrez cu Ștefan Bănică. Trebuia să facem un show de 45 de minute. Am avut un aşa succes că de a doua zi „urlau” telefoanele: „Veniţi la noi în Cluj, în Timişoara, la Iaşi, la Craiova…”.

Din acel moment, am început să jucăm împreună în spectacole ocazionale. El juca la Municipal şi eu la Teatrul de Comedie. Acest cuplu a mers foarte bine timp de opt ani, între anii 1971 – 1979. Au apărut nişte restricţii financiare de la primărie, nu mai aveau bani pentru colaboratori. M-au reţinut pe mine şi am căutat un partener din teatru, care era salariat, ca primăria să nu mai plătească. Şi mi l-au dat pe Arşinel. Aşa am început colaborarea cu Arşinel. De atunci până acum, joc cu el. Lumea crede că suntem căsătoriţi. Nu numai că nu suntem căsătoriţi, dar nici măcar nu mi-a trecut prin cap aşa ceva. Lumea crede că, dacă ne înţelegem aşa de bine pe scenă, suntem parteneri şi în viaţa”, povestea Stela Popescu într-un interviu, cu ani în urmă.

Alexandru Arşinel este căsătorit din 1968 cu Marinela, singura lui dragoste. Împreună au doi băieţi: pe Bogdan, inginer constructor, și pe Cristian, care lucrează în agricultură. Din nefericire, în ultimii ani soția lui Arșinel trăiește în scaunul cu rotile, în urma unui accident nefericit.

„Îmi place viața”

În anul 2013, Alexandru Arşinel a suferit un transplant de rinichi, primind organul de la un tânăr de 23 de ani care s-a sinucis. „Dacă e să fi preluat ceva de la acel tânăr aş spune că am luat dorinţa de a trăi. Recunosc, îmi place viaţa. Mă străduiesc să trăiesc atât cât îmi va fi dat, să mă bucur de viaţă, de copii, de nepoţi. Acelora care cred că este uşor să trăieşti la 82 de ani le spun doar atât: vă înşelaţi! Dar vreau să trăiesc ca să-mi însoţesc cât mai mult nepoţii şi soţia şi să mă bucur de prezenţa lor, cât va fi posibil. Mai spun doar atât, soţia mea e paralizată de ani buni, îşi mai mişcă doar mâna dreaptă şi capul. Şi totuşi, vreau să-i fiu alături până la capăt”, a spus actorul într-un intervit.

În toamna lui 2021, Alexandru Arşinel a descoperit noi probleme de sănătate, de data aceasta la inimă. A suferit două intervenții chirugicale și este monitorizat atent de medici.

În prezent, Alexandru Arșinel se află intrenat într-un centru de îngrijire, iar ultima fotografie cu maestrul arată cât de grele i sunt suferințele…