Elena Ceausescu era în autoturism doar cu şoferul său şi mergeau spre castelul Peleş din Sinaia, unde Nicolae Ceauşescu se întâlnea cu o delegaţie străină. La un moment dat, la ieşirea din Bucureşti spre Ploieşti, în dreptul Grădinei Zoo Băneasa s-a produs accidentul pentru care se făcea vinovat șoferului mașinii oficiale. Acesta nu a păstrat distanța regulamentară față de autoturismul din fața sa, a fost concluzia securiștilor trimiși la fața locului.
Medicul Valeriu Zaharia a povestit în cadrul unui interviu că impactul a fost violent, iar Elena Ceauşescu a suferit un traumatism cranian, cu pierderea conştienţei, iar şoferul său, un traumatism toracic. Soția liderului comunist a fost internată la Spitalul Elias, iar despre traumele suferite de aceasta s-au păstrat în câteva note secrete ale Departamentului de Stat al SUA, publicate de wikileaks.com.
“Există zvonuri temeinice în Bucureşti că Elena Ceauşescu a fost implicată într-un accident auto sâmbătă seara, în 20 octombrie. Se spune că ar fi fost rănită şi a fost internată la Spitalul Elias. Spitalul ar fi împânzit de agenţi de securitate. Am notat că doamna Ceauşescu nu a mai apărut în public în weekend”, informa, în 22 octombrie 1979, o notă secretă a Departamentului de Stat al SUA, relatează adevarul.ro.
Acele note informative nu au au redat nimic concret despre producerea accidentului, ci a subliniat doar starea de spirit din Capitală în legătură cu incidentul. “(…) Nu a mai apărut în public din 17 octombrie. Nu mai este nevoie să spun că nu există nicio menţiune a «accidentului» în presa românească”, arăta o altă notă informativă, din 30 octombrie 1979, a Departamentului de Stat al SUA.
Valeriu Zaharia, fost şef al secţiei de neurochirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, a povestit ce s-a întâmplat, de fapt, în realitate în acele zile.
“Ştiu că au lovit din spate o maşină înmatriculată în judeţul Neamţ şi, de aici, au apărut zvonuri că a lovit-o un neamţ. Nu era nimic adevărat, era din Piatra Neamţ, nu vreun german. Şoferul Elenei Ceauşescu a avut vreo zece coaste rupte, iar pe ea a trăsnit-o rău. A fost în comă”, a mărturisit dr. Valeriu Zaharia, potrivit adevarul.ro.
Elena Ceaușescu, transportată la Paris după accident
La scurt timp după accident, Elena Ceauşescu a fost transferată de urgenţă la Paris, dar nu înainte ca profesorul Arseni să confirme că pacientul poate supravieţui zborului cu avionul.
Consultaţia în Franţa a fost necesară pentru că, în acei ani, niciun spital din România nu avea computer tomograf, iar celelalte investigaţii care se puteau face erau foarte riscante.
Pentru că medicii francezi au confirmat diagnosticul pus la Elias, profesorul Nicoale Arseni a fost răsplătit de către familia Ceauşescu
„A fost numit membru în Consiliul de Stat din care făceau parte doar nouă persoane şi a fost numit preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale. În plus a primit o vilă pe strada pictor Nicolae Mirea, maşină, bani. Suma era confidenţială, dar din câte îmi amintesc, Balaurul a primit câte 5.000 de lei în bancnote noi pentru fiecare vizită la patul pacientei. Elena Ceauşescu şi-a revenit după câteva zile, aşa cum apreciase Arseni, şi a rămas o perioadă în convalescenţă”, a mai povestit medicul Valeriu Zaharia.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook