Reuters citează surse ale ziarului olandez De Volkskrant care susțin că anul trecut în decembrie a avut loc un atac cibernetic la Agenția Europeană a Medicamentului (AEM). Conform surselor, hackerii ar fi căutat informații despre vaccinul anti-covid. Și compania Kaspersky a anunțat că, în toamnă, a identificat două incidente APT care vizau entități implicate în cercetarea COVID-19. Primul e un organism dintr-o structură guvernamentală și al doilea e un jucător din industria farmaceutică.
Atac cibernetic la Agenția Europeană a Medicamentului. Rusia și China, acuzate
Aceleași surse au acuzat hackerii ruși și chinezi de atacul cibernetic. Intrușii ruși au avut acces timp de peste o lună și au fost interesați de destinațiile și mărimile de achiziție pentru vaccinul Pfizer/BioNTech. Chinezii, pe de altă parte, ar fi atacat în prima jumătate a anului 2020, în primele etape ale pandemiei. Rusia a urmat mai târziu în acel an.
AEM a dezvăluit o încălcare în decembrie, dar nu a numit vinovații și nu a oferit motive specifice. Agenția a reiterat că o anchetă penală este „în curs de desfășurare”, dar a refuzat să comenteze cine a fost implicat în atacurile de hacking. În mod evident, Rusia și China au negat orice campanie de hacking, indiferent de dovezi. Ambele țări folosesc în acest moment propriile vaccinuri anti-covid, Sputnik-V și respectiv SinoVac. De asemenea, atât Rusia cât și China au un adevărat istoric de acuzații privind atacuri cibernetice sponsorizate de stat.
Ziarul olandez mai precizează că hackerii erau interesați în principal de ce țări vor folosi vaccinul COVID-19 dezvoltat de Pfizer și BioNTech și cât vor cumpăra. Pfizer și BioNTech au anunțat la scurt timp după dezvăluirea inițială a AEM că documentele referitoare la vaccinul lor au fost accesate în incident.
Foto: Facebook
Ziua femeii 2021. Cocktail-uri pentru iubita vieții tale
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook