Simona Ionescu / Redactor Șef

Atenție! Aveți un „criminal lent” în casă, pentru întreaga familie!

Atenție! Aveți un „criminal lent” în casă, pentru întreaga familie!
Iată o poveste de groază. Conține Alzheimer, cancer, boli de piele. Aceasta e ”lista scurtă” a bolilor provocate de substanțele chimice ce intră în compoziția unuia dintre cele mai folosite produse din gospodării, menit, culmea, să ne ușureze traiul de zi cu zi: detergentul.

Nu există casă fără detergent, fiecare gospodină visează la cel mai scump considerând că acesta e cel mai bun detergent. Se adduce, în piețe, detergent din străinătate, cu promisiunea că e ”mai bun” decât cel de la noi. E o adevărată vrie. Pensionarele fac economii la alimente ca să își permit detergent scump. Cele mai recente studii arată că detergentul nu doar poluează natura, ci favorizează apariția bolii Alzheimer, a unor boli de piele, și chiar a cancerului.

Substanțele chimice din detergenți sunt absorbite de organism prin piele și căile respiratorii. În urmă cu câțiva ani, UE a propus interzicerea fosfaților în detergenți. Dacă citim ertichetele oricărui detergent de rufe întâlnim aceleași ingrediente: între 15% – 30% sufractanți aniotici (sau zeoliți); 5% sufractanți neionici; agenți de înălbire pe bază de oxigen activ, fosfați și fosfonați; enzime, parfumuri.

Detergenții ieftini conțin LAS (liniar alchibenzen sulfonat) ce poate cauza iritații ale pielii la contactul prelungit; înălbitori optici (fluorescenți) care nu albesc rufele, ci doar ne conferă percepția de alb și strălucire, convertind razele ultraviolete în lumină.

Chimicale care curăță provoacă boli

Potrivit profesorilor de la Facultatea de Chimie Industrială București, surfractanții sunt “substanțe chimice care se concentrează la suprafață și solubilizează materialele care au o mică afinitate unele față de altele”. Din aceeasi sursă am aflat că surfractanții anionici (cei mai utilizați) nu sunt biodegradabili iar spuma lor e otravitoare și în concentrații mici.


Școala acasă, în varianta unor vedete de Hollywood. Ce au putut inventa

Imagini emoționante cu logodnicii anului. Vor avea o fetiță!


Alchibenzensulfonatul de sodiu – cel mai uzual surfractant se obține din petrol. Acesta conține aluminiu care, potrivit celor mai recente cercetări, are efect toxic asupra creierului şi a sistemului nervos, iar cercetătorii spun că poate favoriza apariţia unor afecţiuni neurovegetative precum bolile Alzheimer şi Parkinson.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre