Simona Ionescu / Redactor Șef

Atenție! Aveți un „criminal lent” în casă, pentru întreaga familie!

Atenție! Aveți un „criminal lent” în casă, pentru întreaga familie!
Iată o poveste de groază. Conține Alzheimer, cancer, boli de piele. Aceasta e ”lista scurtă” a bolilor provocate de substanțele chimice ce intră în compoziția unuia dintre cele mai folosite produse din gospodării, menit, culmea, să ne ușureze traiul de zi cu zi: detergentul.

SLS (Sulfat lauril de sodiu) –  alt surfactant anionic prezent în detergenții de rufe, agent de spumare dur, este cunoscut ca iritant al pielii și ochilor. Acesta provoacă  eczeme, cauzează căderea părului și declanșează reacții alergice.

Medicii în alertă: lista lungă a bolilor favorizate de detergenți

Potrivit unui raport publicat în Jurnalul Colegiului American de Toxicologie încă din 1983 s-a arătat că şi concentraţiile mai mici de 0,5% din acest compus provoacă iritaţii, iar în concentraţii de 10-30% cauzează coroziunea pielii. În contact cu pilea,  o usucă pielea, îi modifică proteinele, provoacând astfel iritaţii și facilitează accesul substanțelor periculoase la straturile inferioare, și mai sensibile ale pielii.

Medicii au descoperit că SLS este absorbit de organism prin simplul contact cu pielea. Odată ajuns în corp acesta începe să imite activitatea estrogenului.

”Acest lucru are mai multe implicații asupra sănătății şi poate fi responsabil pentru o varietate de probleme de sănătate, de la sindromul premenstrual şi simptomele menopauzei până la scăderea fertilităţii masculine şi cresterea riscului de apariție a diferitelor tipuri de cancer la femei, precum cancerul de sân, potrivit studiilor realizate în acest sens de cele mai bine cotate institute și universități din lume”, a declarant, pentru Rețete și vedete medicul Ioana Vârtosu.

Principalul efect negativ al fosfaţilor este dezechilibrarea balanţei calciu-fosfor, care în timp duce la osteoporoză. În acest context, Asociația americană ”National Poison Prevention” numește detergenții de rufe ”otrăvuri cu acțiune lentă care ucid ambii părinți și milioane de copii”.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre