Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce se întâmplă în organism dacă săriți peste micul dejun. Explicațiile oamenilor de știință vă vor pune pe gânduri

Ce se întâmplă în organism dacă săriți peste micul dejun. Explicațiile oamenilor de știință vă vor pune pe gânduri
Orice copil aude în copilărie de la părinți că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Oamenii de știință spun că au dreptate, iar studii arată că un mic dejun sănătos este legat de un aport mai mare de nutrienți pe tot parcursul zilei și de o mai bună calitate generală a dietei.

Vestea nefericită însă este că nu toată lumea are timp pentru micul dejun. Oamenii de știință explică ce se întâmplă cu organismul atunci când săriți peste micul dejun.

Catalizatorul care pune în mișcare corpul și mintea

Consumul unui mic dejun sănătos și echilibrat dimineața poate face lucruri uimitoare pentru sănătate. Asta pentru că micul dejun este mai mult decât o masă. Este un catalizator care vă pune în mișcare metabolismul și alimentează un corp și o minte sănătoase. Un studiu din 2018 din Nutrients a concluzionat că cei care mănâncă micul dejun consumă mai puține zaharuri adăugate și mai multe fibre, vitamine și minerale decât cei care nu consumă. Ce se întâmplă când săriți peste cea mai importantă masă a zilei?

Săritul peste micul dejun este legat de un risc crescut de diabet de tip 2

Fără aportul de nutrienți de la un mic dejun sănătos și echilibrat, nivelul zahărului din sânge poate scădea, vă veți simți iritați și incapabili de concentrare. Potrivit unui studiu din 2019, cei care au sărit peste micul dejun au înregistrat niveluri crescute de zahăr din sânge și un control mai slab al glicemiei.

„Dacă nu consumați un mic dejun bine echilibrat, glicemia va continua să scadă pe parcursul dimineții. În timp, acest lucru poate duce la oscilații mari ale glicemiei și la instabilitate, ceea ce, bineînțeles, poate duce la prediabet sau diabet. Cercetările arată că săritul peste micul dejun este legat de un risc crescut de diabet de tip 2”, spune dieteticianul Caroline Young

Performanțe cognitive mai slabe

Cât de important e micul dejun pentru organism

Un alt studiu din 2017 a relatat că participanții care au sărit sau au mâncat un mic dejun nesănătos au avut performanțe cognitive mai slabe pe parcursul zilei decât cei care au mâncat un mic dejun sănătos. Săritul peste micul dejun atunci când corpul este condiționat să primească calorii dimineața poate avea un efect contraproductiv asupra metabolismului tău.

Studiile sugerează că organismul tău se poate adapta prin încetinirea ratei metabolice, ceea ce ar putea duce la creșterea în greutate. Specialiștii spun că mesele regulate, inclusiv micul dejun, joacă un rol în menținerea unui metabolism echilibrat. Săritul peste micul dejun poate perturba acest echilibru, afectând potențial capacitatea organismului de a utiliza eficient și de a stoca energie.

Episoade de foame

Renunțarea la masa de dimineața poate declanșa episoade de foame în cursul zilei, ceea ce duce la o potențială supraalimentare. Și face dificilă menținerea unei abordări echilibrate și atente față de mâncare.

„Corpul tău caută echilibrul, așa că săritul peste micul dejun poate duce la mai multe pofte sau la o îmbuibare mai târziu în cursul zilei, deoarece corpul tău încearcă să compenseze caloriile lipsă. Un studiu a constatat că cei care au sărit peste micul dejun au consumat mai mulți carbohidrați (inclusiv zaharuri adăugate), zaharuri totale și grăsimi totale decât cei care au luat micul dejun”, spune și dieteticianul Sarah Schlichter.

Nivelul de cortizol poate crește

Cortizolul, hormonul stresului, nu răspunde doar la stresul emoțional, acesta reacționează și la stresul fiziologic indus de săritul peste mese. Potrivit unei revizuiri din 2021 din Nutrients, săritul peste micul dejun poate crește nivelul de cortizol de dimineață, ceea ce poate duce la creșterea apetitului și la o calitate slabă a somnului.

Pentru ca sistemul nervos să fie reglat, are nevoie de o alimentație adecvată. Așadar, atunci când săriți peste micul dejun, este mai probabil ca organismul să intre într-o stare de dereglare. Nu în ultimul rând, un studiu din 2021 a scos la iveală faptul că săritul peste micul dejun este legat de creșterea oboselii și de reducerea calității somnului.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre