Atenție părinți! Efectele secundare la copii, la vaccinul anti-COVID, aici!

Atenție părinți! Efectele secundare la copii, la vaccinul anti-COVID, aici!
Este o întreagă discuție de la ce vârstă ar trebui permisă vaccinarea copiilor și în ce cantitate.  Unii permit de la 5 ani, alții de la 12 ani. Iată care sunt efectele secundare după vaccinarea copiilor!

Săptămâna trecută, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a aprobat serurile anti-COVID pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Însă, într-o doză mai mică decât cea pentru adulți.

Efectele secundare la copii, după vaccinare

Copiii pot primi vaccinul anti-COVID-19 după ce Food and Drug Administration (FDA) a autorizat o doză mai mică de vaccin Pfizer pentru utilizare la vârste între 5 și 11 ani. Apoi, săptămâna trecută, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA au dat oficial acordul pentru această grupă de vârstă mai tânără, scrie businessinsider.com.

Copiii vor primi o treime din doza standard de ARN mesager administrată adulților. Din acest motiv, cei mici se pot aștepta, în general, la mai puține efecte secundare.

Oboseala a fost de departe cel mai răspândit efect secundar: mai mult de o treime dintre copii au raportat-o ​​după prima sau a doua doză. Aproximativ un sfert dintre copii au raportat și dureri de cap după ce au primit oricare dintre doze.

Copiii au raportat mai multe efecte secundare, inclusiv dureri musculare, frisoane și febră, după doza a doua. Acest lucru se întâmplă pentru că a doua doză amplifică un răspuns imunitar existent. Un efect secundar mai puțin frecvent, vărsăturile, a avut aceeași rată de apariție (2%) după prima doză ca și după a doua.

Copiii au avut umflături la locul injectării

Efectele secundare mai ușoare ale copiilor au fost similare cu cele raportate în rândul persoanelor în vârstă (de 56 de ani și peste) în studiile clinice Pfizer. Adolescenții și adulții mai tineri, pe de altă parte, experimentează de obicei efecte secundare mai intense și mai frecvente după vaccinuri.

Însă, copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani au avut mai multă roșeață și umflături la locul injectării, faţă de adolescenți sau adulți. Copiii au raportat, de asemenea, mai multă durere la locul injectării după prima doză (74%) decât după a doua (71%).

Printre adulți, aproape jumătate dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani au raportat oboseală după prima doză de Pfizer, iar aproximativ 60% au raportat oboseală după a doua doză. Durerile de cap au fost frecvente: 42% dintre adulții din aceeași grupă de vârstă au raportat o durere de cap după prima doză și 52% după a doua.

De ce apar efectele secundare

Durerile ușoare sau moderate după un vaccin sunt normale, deoarece vaccinurile determină organismul nostru să producă anticorpi împotriva coronavirusului.

Sistemele noastre imunitare nu fac distincție între o infecție reală și un răspuns indus de vaccin. Așa că eliberează totuși substanțe chimice inflamatorii pentru a ne proteja. De aceea, oamenii dezvoltă adesea febră, dureri musculare, oboseală sau dureri de cap la scurt timp după vaccinare.

COVID-19 tinde să fie mai blând la copii. Totuși, mai mult de 170 de copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani au murit din cauza temutei boli în SUA, ceea ce o face principala cauză de deces pentru acest grup.