Autoritățile române s-au mobilizat și, din iulie anul acesta, vor să dea amenzi serioase celor care nu respectă regulile din Rezervația Biosferei Delta Dunării.
Până la 6.000 de lei poate să plătească turistul care campează în locuri neamenajate sau pe plajă, dar nu mai puțin de 3.000 de lei, și se anunță amenzi de 10.000 de lei pentru cei care lasă gunoaie în rezervație. Dacă până acum accesul în Rezervația Biosferei Delta Dunării fără permis se sancționa cu numai 35 de lei, din iulie, amenda se ridică până la 5.000 de lei.
Amenzi usturătoare și reguli limpezi
Noile reguli stabilesc și zonele în care se poate parca sau campa. La Vadu, de exemplu, există o singură zonă destinată campării, la 150 de metri distanță de malul mării și la 300 de metri de o cherhana pescărească. La Corbu, în schimb, camparea este permisă atât pe faleză înaltă, pe terenul pus la dispoziție de trei agenți economici, cât și la aproximativ 200 de metri de apă.
Rezervația Biosferei Dela Dunării e bun de preț pentru noi toți
Pe pagina de Facebook a Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, cei interesați află că zonele costiere naturale Vadu, Corbu și Midia fac parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării și au statut de „Sit Natura 2000”, ceea ce include habitate specifice și specii de interes conservativ deosebit de valoroase la nivel european și mondial. Vizitatorii sunt îndemnați să dea dovadă de un comportament responsabil față de natură, respectând regulile de vizitare, expuse pe panourile aflate în zonă. În zona Corbu, parcarea autovehiculelor este permisă în locurile delimitate, stabilite de consiliul local în colaborare cu ARBDD, iar la Vadu este posibilă parcarea lângă cele două cherhanale din zonă. „Respectarea legislației este o obligație a fiecăruia dintre noi”, mai spun autoritățile, insistând că prin impactul omului asupra mediului înconjurător, asupra biodiversităţii, s-a ajuns la compromiterea sau chiar la pierderea unor habitate naturale.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook